Sup adalah makanan cecair, secara
amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat
dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus,
air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan
pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk
air rebusan atau kaldu
RESEPI
SUP PERUT LEMBU
BAHAN-BAHAN
1kg perut lembu
4 biji bawang besar |
dimayang
10 biji bawang merah
| ditumbuk
5 ulas bawang putih |
ditumbuk
2.5cm halia | diketuk
3 sudu makan rempah
sup
2 keping asam gelugor
2.5cm kulit kayu
manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 sudu makan lobak
jeruk
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
secukupnya
4 sudu makan minyak
masak
1 liter air
CARA-CARANYA :
Perut lembu
dibersihkan dan direbus selama sejam. Selepas itu potong kecil memanjang.
Ketepikan.
Panaskan minyak di
dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan-bahan
yang dimayang dan ditumbuk sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.
Selepas itu masukkan rempah sup
dan kacau sehingga pecah minyak.Kemudian masukkan air dan kacau. Biarkan
mendidih.
Perasakan dengan
garam dan serbuk perasa secukupnya. Angkat.
Ketika menghidang,
masukkan kesemua bahan yang digoreng bersama minyak ke dalam sup perut yang
hampir masak. masukkan serbuk perasa dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment