Baklava adalah sejenis makanan
ringan di kawasan Turki dan daerah-daerah tempat mantan kekuasaan Kerajaan
Ottoman. Makanan ini terdiri dari kacang walnut atau pistache yang dicincang
dan diberi pemanis (gula atau madu) dan dibungkus adonan roti tipis. Baklava
sendiri sudah sangat lama didokumentasikan. Salah satu bukti tertua ialah resepi
baklava di dalam sebuah buku resepi dari abad ke-14 yang ditemukan di Tiongkok.
Dalam buku resepi ini baklava disebut güllach
RESEPI
BAKLAVA
BAHAN-BAHAN
185gm fillo pastri
2 cawan kacang walnut dipanggang.
1/2 cawan kacang
pistachios
1/2 cawan mentega
1 Sudu Kecil serbuk
kayu manis
SOS BAKLAVA:
1 cawan air
1 cawan gula
1 sudu kecil vanila
ekstrak
1/2 cawan madu
CARA MENYEDIAKAN:
Panaskan oven 175 c.
cairkan mentega, sapukan mentega pada loyang pembakar.
Potong kacang walnut
dan gaulkan dengan kayu manis.
Atur 2 keping fillo
pastri, sapukan mentega dan letakkan 2-3 Sudu Besar kacang walnut yang telah
digaul bersama kayu manis tadi. Ulangi proses sama sehingga habis. Keseluruhan
lapisan dalam 6-8 keping fillo pastri.
Potong baklava macam
saiz kuih talam, dan bakar dari selama 50 minit (180 c) sehingga warna keemasan
dan garing.
Sementara itu,
satukan baki gula, jus lemon, madu, kulit kayu manis dan air dalam periuk kecil
dan panaskan di atas dapur sehingga gula cair, tapiskan, sejukkan dan buang
kulit kayu manis.
Selepas baklava
masak, keluarkan dari oven dan segera tuangkan sos diatas baklava. jangan
ditutup untuk mengelakkan baklava laper basah.
Sejukkan baklava,
keluarkan dari loyang, taburkan pistachios di atas baklava dan sedia
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment