Sunday, October 21, 2018

RESEPI DAGING RUSA KARI NANGKA MUDA

Rusa, sambar, atau menjangan (Bahasa Inggeris: deer) adalah haiwan mamalia pemamah biak (ruminan) yang termasuk keluarga Cervidae. Salah satu ciri khas rusa adalah adanya antler (tanduk rusa), dan bukan tanduk, yang merupakan pertumbuhan tulang yang berkembang setiap tahun (biasanya pada musim panas) terutama pada rusa jantan (walaupun ada beberapa pengecualian). Ada sekitar 34 spesies rusa di seluruh dunia yang terbahagi menjadi dua kelompok besar: kelompok rusa dunia lama yang termasuk subfamilia Muntiacinae dan Cervinae; serta kelompok rusa dunia baru, Hydropotinae dan Odocoilinae.


RESEPI DAGING RUSA KARI NANGKA MUDA
BAHAN-BAHAN
600 gram nangka muda yang telah siap dikupas kulitnya
500 gram daging rusa
3 camca besar penuh rempah kari daging (Baba's)
1 keping asam gelugor
1/4 cawan cili kisar (atau boleh tambah sedikit lagi)
1.5 liter santan cair
400 ml pati santan
2 camca besar kerisik
3/4 camca besar gula melaka
1 camca besar minyak sapi
Garam secukup rasa
Air panas secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
3 batang serai, dihiris
20 biji cili padi kampung (optional)

BAHAN-BAHAN TUMIS
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
3 tangkai daun kari, dilurut
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA
Nangka dipotong kiub, cuci kemudian rebus dalam air mendidih yang dimasukkan sedikit garam, rebus hingga nangka 1/2 empuk. Toskan.

Daging rusa dihiris nipis, gaul dengan sedikit tepung gandum dan perap 20 minit, kemudian cuci bersih dan toskan.

Sementara itu satukan bahan2 kisar halus dengan rempah kari daging dan kacau hingga menjadi pes, ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi dan biar minyak sapi cair. Masukkan bahan2 tumis dan masak hingga layu dan wangi. Tambah cili kisar, kacau rata dan masak hingga cili garing, Masukkan pes rempah, kacau dan masak hingga naik minyak. Gunakan api kecil dan kacau sentiasa.

Masukkan daging rusa, gaul rata dan masak hingga daging rusa kecut. Tuang santan cair, kacau dan biarkan mendidih. Masak hingga daging rusa empuk, dan tambah air panas jika kuahnya kering.

Masukkan pula nangka yang telah direbus tadi. Kacau dan tuang pati santan. Tambah keririsk dan asam gelugor. Kacau rata.

Masak hingga mendidih, gunakan api sederhana dan kacau sentiasa. Bila nangka empuk, boleh masukkan gula melaka dan perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap lagi dan rasa, jika ok boleh matikan api.


Hidangkan dengan nasi panas dan lauk2 lain...Selamat mencuba!!


No comments:

Post a Comment