Rusa, sambar,
atau menjangan (Bahasa Inggeris: deer) adalah haiwan mamalia pemamah biak
(ruminan) yang termasuk keluarga Cervidae. Salah satu ciri khas rusa adalah
adanya antler (tanduk rusa), dan bukan tanduk, yang merupakan pertumbuhan
tulang yang berkembang setiap tahun (biasanya pada musim panas) terutama pada
rusa jantan (walaupun ada beberapa pengecualian). Ada sekitar 34 spesies rusa
di seluruh dunia yang terbahagi menjadi dua kelompok besar: kelompok rusa dunia
lama yang termasuk subfamilia Muntiacinae dan Cervinae; serta kelompok rusa
dunia baru, Hydropotinae dan Odocoilinae.
600 gram nangka muda
yang telah siap dikupas kulitnya
500 gram daging rusa
3 camca besar penuh
rempah kari daging (Baba's)
1 keping asam gelugor
1/4 cawan cili kisar
(atau boleh tambah sedikit lagi)
1.5 liter santan cair
400 ml pati santan
2 camca besar kerisik
3/4 camca besar gula
melaka
1 camca besar minyak
sapi
Garam secukup rasa
Air panas secukupnya
BAHAN-BAHAN KISAR
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
3 batang serai,
dihiris
20 biji cili padi
kampung (optional)
BAHAN-BAHAN TUMIS
4 biji bawang merah,
hiris
2 ulas bawang putih,
hiris
3 tangkai daun kari,
dilurut
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga
cengkih
CARA MEMBUATNYA
Nangka dipotong kiub,
cuci kemudian rebus dalam air mendidih yang dimasukkan sedikit garam, rebus
hingga nangka 1/2 empuk. Toskan.
Daging rusa dihiris
nipis, gaul dengan sedikit tepung gandum dan perap 20 minit, kemudian cuci
bersih dan toskan.
Sementara itu satukan
bahan2 kisar halus dengan rempah kari daging dan kacau hingga menjadi pes,
ketepikan.
Panaskan minyak dalam
periuk, masukkan minyak sapi dan biar minyak sapi cair. Masukkan bahan2 tumis
dan masak hingga layu dan wangi. Tambah cili kisar, kacau rata dan masak hingga
cili garing, Masukkan pes rempah, kacau dan masak hingga naik minyak. Gunakan
api kecil dan kacau sentiasa.
Masukkan daging rusa,
gaul rata dan masak hingga daging rusa kecut. Tuang santan cair, kacau dan
biarkan mendidih. Masak hingga daging rusa empuk, dan tambah air panas jika
kuahnya kering.
Masukkan pula nangka
yang telah direbus tadi. Kacau dan tuang pati santan. Tambah keririsk dan asam
gelugor. Kacau rata.
Masak hingga
mendidih, gunakan api sederhana dan kacau sentiasa. Bila nangka empuk, boleh
masukkan gula melaka dan perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap lagi
dan rasa, jika ok boleh matikan api.
Hidangkan dengan nasi
panas dan lauk2 lain...Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment