Sunday, October 21, 2018

RESEPI BIHUN PUTIH SEAFOOD

Mihun (atau mi siam di Selatan Malaysia) merupakan nama salah satu jenis makanan dari China, bentuknya seperti mi namun lebih tipis. Dalam bahasa Inggeris disebut rice vermicelli atau rice noodles atau rice sticks. Sebutan asal mihun ialah "bihun", yang berasal dari bahasa Cina, iaitu "bi" iaitu berasdan "hun" iaitu tepung. Bahan mihun sendiri dibuat daripada tepung beras. Makanan tersebut sangat terkenal dari negara Chinadan Asia Selatan, seperti India.

RESEPI BIHUN PUTIH SEAFOOD
BAHAN BAHAN
1 paket bihun di rendam hingga lembut ditoskan
12 ekor udang di buang hujung kepala & ekor nya
2 ekor sotong di hiris2 bulat
1 biji bawang besar dihiris2
3 ulas bawang putih dihiris2
1 batang lada merah dihiris2
1 batang lada hijau dihiris2
Sayur sawi di potong kasar2
2 mangkuk stok daging atau 1 kuib knorr / stok ayam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bawang merah goreng buat taburan

CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak di kuali, letakkan bawang2 & cili. Tumis hingga lembut. Letakan stok daging, kemudian masukan sayur, sotong dan dan udang. Letakkan garam secukup rasa.

Tumis kesemua nya gaulkan rata2. Letakan serbuk lada putih dan rasa kuahnya. Biarkan kuahnya masin sedikit, bila kuahnya mendidih, letakan bihun gaulkan rata2 dengan kuah nya.

Bila bihun nya masak, buat cili jeruk nya. Bila bihun lembut, Sajikan bihun panas2, Taburkan dengan bawang merah goreng dan cili hijau jerok cuka. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment