Wednesday, October 11, 2017

RESEPI LALA MASAK PEDAS


Lala atau juga dikenali sebagai siput retak seribu di utara Malaysia, merupakan nama sejenis moluska dwicangkerang yang boleh dimakan.

Filum moluska terdiri dari haiwan tanpa tulang yang dikenali dengan nama siput dan mewakili kelas dwicangkerang atau gastrapod. Kelas dwicangkerang adalah termasuk haiwan yang mempunyai dua cangkerang seperti tiram dan kepah. Manakala gastrapod pula adalah haiwan yang mempunyai satu cangkerang seperti kekatup dan sotong. Terdapat sekitar 112,000 spesies dalam filum ini

RESEPI LALA MASAK PEDAS

BAHAN-BAHAN
1 Kg siput lala
serbuk cili 2 sudu
2 – 3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 Biji Bawang Besar
5-6 Biji Cili api/Cili Padi
½ halia
1 batang serai
2-3 biji lada hijau atau lada merah
tomato sos secukup rasa
sos tiram
gula dan garam
tepung jagung 1 sudu kecil
sedikit daun sup dan daun bawang
minyak untuk menumis
Minyak Masak

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan minyak ke dalam kuali. Tumis Bawang Putih dan Bawang Merah

Kemudian masukkan halia bersama serai. Kacau sehingga naik bau

Masukkan serbuk cili yang telah dibancuh tadi. Masukkan gula dan garam

Kacau dan biar sampai pecah minyak.  Masukkan Tiram Sos dan Tomato Sos

Kacau lagi dan masukkan Lada Hijau atau Merah. Masukkan Siput Lala dan tuang tepung jagung yang telah dibancuh dengan air tadi

Masak sehingga Lala terbuka. (Tanda sudah masak ) Akhir sekali, masukkan Daun Sup dan Daun Bawang

Siap untuk dihidang dan makan bersama nasi panas


No comments:

Post a Comment