Thursday, December 21, 2017

RESEPI KUIH PERIA

kuih Peria merupakan sejenis kuih yang dibuat dengan menggunakan tepung pulut dan popular di Malaysia. Kuih Peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok Pandan bagi memberi warna hijau. Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis.

RESEPI KUIH PERIA
BAHAN BAHAN KULIT
250gms tepung pulut
200 ml santan
1/4 sudu teh garam
25gms minyak masak untuk sapuan
pewarna merah/hijau
daun pisang yang telah dipotong kecil

BAHAN UNTUK INTI
250gms kacang hijau tanpa kulit
100 gms gula melaka
100 gms gula pasir
50 ml air
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung pulut

PROSES PENYEDIAAN
Rebus kacang hijau yang telah dibersihkan. Kalau nak empuk boleh juga Rendam kacang hijau selama 4 – 5  jam sebelum direbus. . Rebus hingga masak dan lenyek sedikit ketika masih panas.

Masak gula melaka, gula pasir, garam dan air kemudian masukkan kacang hijau dan gaul rata. Sejukkan inti dan buat bulat bulat dan ketepikan.

Untuk doh: Uli tepung pulut dengan santan sehingga lembut. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut warna kesukaan. Kebiasaannya hijau atau merah.

Ambil doh sebesar ibu jari atau anggaran 15gms, isikan inti didalamnya dan bentukkan seperti buah peria dengan lidi atau penyepit dan sapukan sedikit minyak masak keatasnya. Letak di atas daun pisang yang telah dipotong kecil. Buat hingga adunan habis.


Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan api perlahan lebih kurang 8-10 minit. Siap

No comments:

Post a Comment