Thursday, December 21, 2017

RESEPI KUIH PERIA

kuih Peria merupakan sejenis kuih yang dibuat dengan menggunakan tepung pulut dan popular di Malaysia. Kuih Peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok Pandan bagi memberi warna hijau. Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis.

RESEPI KUIH PERIA
BAHAN BAHAN KULIT
250gms tepung pulut
200 ml santan
1/4 sudu teh garam
25gms minyak masak untuk sapuan
pewarna merah/hijau
daun pisang yang telah dipotong kecil

BAHAN UNTUK INTI
250gms kacang hijau tanpa kulit
100 gms gula melaka
100 gms gula pasir
50 ml air
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung pulut

PROSES PENYEDIAAN
Rebus kacang hijau yang telah dibersihkan. Kalau nak empuk boleh juga Rendam kacang hijau selama 4 – 5  jam sebelum direbus. . Rebus hingga masak dan lenyek sedikit ketika masih panas.

Masak gula melaka, gula pasir, garam dan air kemudian masukkan kacang hijau dan gaul rata. Sejukkan inti dan buat bulat bulat dan ketepikan.

Untuk doh: Uli tepung pulut dengan santan sehingga lembut. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut warna kesukaan. Kebiasaannya hijau atau merah.

Ambil doh sebesar ibu jari atau anggaran 15gms, isikan inti didalamnya dan bentukkan seperti buah peria dengan lidi atau penyepit dan sapukan sedikit minyak masak keatasnya. Letak di atas daun pisang yang telah dipotong kecil. Buat hingga adunan habis.


Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan api perlahan lebih kurang 8-10 minit. Siap

RESEPI KUIH CARA BELAUK

Kuih cara berlauk merupakan sejenis kuih tradisional [yang dibuat daripada tepung gandum dengan inti daging. Cara membuatnya mencerupai kuih cara tetapi terdapat tambahan inti/lauk daging di atasnya.

Tambahan daging dan rempah menjadikannya agak pedas tetapi enak dimakan. Bagaimanapun inti daging pada bahagian atas ini menjadikannya tidak tahan lama dan perlu dimakan pada hari yang sama. Kuih cara berlauk tidak tahan disimpan pada suhu bilik, dan hanya tahan 2 hari dengan disimpan dalam peti sejuk.

RESEPI KUIH CARA BELAUK
BAHAN BAHAN
300g daging atau ayam kisar
2 sudu besar serbuk kari
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit lada putih atau lada sulah

BAHAN HIASAN ATAS:
2 biji cili merah, hiris halus
Bawang goreng
daun bawang
daun sup
BAHAN-BAHAN UNTUK ADUNAN KUIH
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
4 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil pewarna kuning

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.

Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian. kacau sehingga kering airnya. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

CARA-CARA UNTUK ADUNAN KUIH
Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. Che Nom bancuh di dalam blender saja.

Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.

Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk. Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan

RESEPI KUIH SERI MUKA GULA MERAH

Kuih Seri Muka adalah sejenis kuih talam tradisi Malaysia. Kuih Seri Muka biasanya dibuat di dalam talam yang besar yang berbentuk bulat ataupun segiempat sama atau segiempat tepat. Selepas kuih telah masak, barulah ia dipotong menurut saiz hidangan dalam bentuk yang dikehendaki.

Kuih Seri Muka biasanya dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau (lapisan atas) dan putih (lapisan bawah). Ini kerana pada masa dahulu, daun pandan digunakan sebagai pewarna dan lebih mudah didapati. Pada masa kini terdapat beberapa warna makanan yang digunakan bagi menarik minat pembeli.

Lapisan bawah kuih Seri Muka ini diperbuat dari pulut, manakala lapisan atasnya berasaskan telur dan santan kelapa serta pewarna pandan.

RESEPI KUIH SERI MUKA GULA MERAH
BAHAN BAHAN
1 cawan beras pulut
1 1/4 cawan santan cair
1/2 tsp garam

PROSES PENYEDIAAN
Basuh beras pulut dan toskan.Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan juga garam Kukus sehingga masak
Setelah masak, sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7 x 7 inci dan lapikkan dengan sehelai plastic dan Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan2 biar padat dan rata

BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS
200 gm gula melaka ( potong kecil-kecil ) 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/4 cawan tepung gandum sudu besar lagi
1/2 tsp garam

PROSES PENYEDIAAN
Masak gula melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut.

Di dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk larutan gula melaka/merah tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan.

Masakkan adunan di atas api hingga naik wap. Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam tadi dan kukus selama 10 minit - 15 minit atau sehingga masak


Sejukkan kuih dan potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan

RESEPI KUIH BAHULU

Kuih bahulu atau baulu merupakan sejenis makanan tradisional orang Melayu yang biasanya sangat terkenal terutamanya pada hari raya dan hari-hari keramaian. Walaupun demikian, ketika ini kuih bahulu boleh didapati di pasaraya-pasaraya pada bila-bila masa kerana sambutan yang menggalakkan.

Secara amnya kuih bahulu terdiri daripada 3 jenis iaitu kuih bahulu kecil iaitu bahulu cermai, bahulu lapis dan bahulu gulung. Bahulu lapis dan bahulu gulung agak sukar didapati di pasaraya kerana perlu ditempah daripada pembuat kuih tradisional.,

Cara membuat ketiga-tiga jenis kuih bahulu tersebut agak mudah dan memerlukan resepi yang ringkas iaitu telur, tepung gandum, gula pasir, sedikit minyak masak/minyak sapi. Bahulu lapis dan gulung ditambah jem atau kaya.

RESEPI KUIH BAHULU
BAHAN BAHAN
Tepung gandum (dalam 250g)
10 Biji Telur
400gm gula
Perasa vanilla atau perasa pisang (secukup rasa)

PROSES MASAK
1. Susun bahan-yang diperlukan pada satu tempat

2. Pecahkan 10 biji telur dan masukkan kedalam bekas mixer atau bekas batter

3. Masukkan 400g gula kedalam bekas mixer atau bekas tadi

4. Masukkan perasa vanilla atau perasa pisang secukup rasa

5. Mulakan mixer atau gaul sebatian tadi sehingga menjadi kembang dan bertukar menjadi putih (agak-agak dalam 5 minit dengan menggunakan mixer)

6. Masukkan 250g tepung gandum ke dalam mixer secara perlahan lahan setelah sebatian kembang.

7. Biarkan mixer untuk seminit dua lagi atau gaul sehingga sebatian menjadi rata.

8. Sementara membuat adunan tadi, panaskan bekas acuan untuk membuat bahulu di dalam oven. Setelah adunan siap, keluarkan bekas acuan tadi dan sapukan minyak pada bekas acuan tersebut.

9. Berhati-hati semasa ingin mengeluarkan acuan tersebut. Gunakan kain alas untuk mengeluarkan acuan tersebut kerana acuan tersebut sangat panas.

10. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan tersebut. Jangan letak sehingga penuh kerana nanti kuih akan kembang dan akan terkeluar daripada landasannya. Orang biasa panggil 'bentat'.

11.Bakar di dalam oven pada suhu 200C selama 10 minit ataupun sehingga nampak kekuningan.

12. Keluarkan dengan berhati-hati dan letakkan dalam bekas Selesai membuat kuih bahulu.  

RESEPI SIPUT KAANGA MASAK KICAP

Siput kahanga termasuk dalam keluarga siput gonggong dan banyak terdapat di perairan negeri Sabah. Siput yang berduri tetapi isi enak dimakan dan menjadi santapan dalam pelbagai menu masakan bertumis, masak lemak, rebus, kerabu, sambal dan lain lain masakan.
Siput gongong, atau nama saintifiknya Laevistrombus canarium atau juga dikenali sebagai sinonim Strombus canarium, merupakan spesies siput boleh dimakan , moluska gastropod laut dalam keluarga Strombidae, konch sebenar. Spesies Indo-Pasifik, L. canarium hidup di dasar berlumpur dan berpasir, meragut algae dan detritus. Cengkerang individual dewasa bewarna perang muda hingga keemasan dan kelabu. Ia memiliki ciri gelung badan kembung, bibir kuar cengkerang gastropod tebal melebar, dan stromboid notch tirus. Sungguhpun ia dianggap bernilai sebagai hiasan, disebabkan kulitnya yang tebal dan padat, ia sering digunakan sebagai pemberat bagi jala ikan.



RESEPI SIPUT KAANGA MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
  • 500gm isi siput Kahanga
  • 2 biji bawang merah besar (potong bulat)
  • 2 ulas bawang putih (hiris)
  • 2 inci halia (hiris)
  • 1 batang cili merah (hiris)
  • 7 batang cili padi - hiris
  • 2 sudu besar kicap masin
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2sb sos tiram
  • 1sb sos cili
  • 1sk gula
  • garam secukup rasa (hati-hati sebab sos tiram tu dah masin)
  • sedikit daun sup (hiris halus)

PROSES PENYEDIAAN
  • Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili merah dan cili padi sehingga layu dan berbau wangi.
  • Masukkan kicap masin, kicap manis, sos tiram dan sos cili. Gaul rata. Jika suka kuah agak cair dan banyak, sila tambah sedikit air. 
  • Tambah gula dan garam secukup rasa. Gaul seketika.
  • Masukkan Siput Kahanga, gaul rata. 
  • Masukkan daun sup, kacau sekejap dan tutup api,siap

RESEPI TELUR IKAN MAYONG MASAK KARI

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI TELUR IKAN MAYONG MASAK KARI
BAHAN BAHAN
400gm Telur ikan Mayong
1 paket kecil serbuk kari – campurkan sedikit air untuk membuat pes
1/2 sudu besar asam jawa + 1 mangkuk air
2 daun kari
1biji cili hijau – perpecahan
1 sudu teh halba bercampur
1/2 sudu teh mustard
1 tomato – dikerat 4
1 cawan santan
serbuk garam 

BAHAN DIHIRIS NIPIS
2 ulas bawang putih
4 bawang merah

PROSES MASAK
Masukan minyak dan tumis biji sawi, bawang putih, bawang, daun kari dan halba dicampurkan sehingga wangi. Masukkan pes kari ikan dan kacau sehingga pecah minyak.

Masukkan asam jawa, tomato dan cili hijau. Biarkan ia mendidih.Masukkan telur ikan, garam dan perasa sedikit (jika anda suka). Biarkan ia mendidih.


Setelah ikan masak telur dan sos secukup rasa, tutup api dan boleh disampaikan dapur.

RESEPI TELUR MAYONG MASAK LEMAK CILI API

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI TELUR MAYONG MASAK LEMAK CILI API
BAHAN BAHAN
500gm telur ikan mayong
Santan secukupnya
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup*
15 biji cili api*
asam keping
garam secukup rasa

PROSES MASAK
Tumbuk kunyit dan cili api sampai lumat. Bawang boleh jadi sebagai pilihan untuk dimasukkan sekali atau tidak.

Masukkan semua bahan dalam kuali. Masak dengan api perlahan, sentiasa kacau agar santan tidak pecah.

Tambahkan garam secukup rasa. Biar hingga telur ikan masak


(tambah hirisan cili, tomato, belimbing buluh dan sebagainya jika suka)

RESEPI ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG
BAHAN BAHAN
400 gram telur ikan Mayong
1 genggam daun kesum
2 kuntum bunga kantan
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup

PROSES MASAK
Telur ikan dicuci dan dibersihkan  Bunga kantan dibelah dua setiap satu. Ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.

Tuang sedikit air kacau dan biarkan mendidih. Masukkan jus asam jawa, telur ikan, bunga kantan dan daun kesom, kacau perlahan dan biarkan mendidih.


Tambah lada hitam tumbuk, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 

RESEPI TELUR IKAN GORENG BEREMPAH

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI TELUR IKAN GORENG BEREMPAH
BAHAN BAHAN
300gm telur ikan
1 sudu air limau nipis
1 sb serbuk kari
1 sb cili mesin
1 sk serbuk kunyit
1/2 sk garam halus
sedikit air
sedikit daun kari (optional)
minyak utk menggoreng


PROSES MASAK
Masukkan kesemua bahan kecuali telur ikan dan minyak ke dalam sebuah bekas dan gaul sebati hingga menjadi pes.

Masukkan telur ikan dan gaul hingga sebati dan perap lebih kurang 1/2 jam. Panaskan minyak dan goreng lah telur ikan (termasuk daun kari) hingga masak.

RESEPI TELUR IKAN GORENG KUNYIT

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.
 RESEPI TELUR IKAN GORENG KUNYIT
BAHAN BAHAN
300gm telur ikan ~ bersihkan dan toskan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat
2 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
2 biji cili merah/hijau ~ dipotong serong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu besar serbuk cili kasar

PROSES MASAK
Gaul telur dgn garam dan serbuk kunyit.


Panaskan sedikit minyak dan goreng telur ikan hingga masak/garing. Masukkan kesemua bahan bahan lain dan goreng sekejap.Angkat dan hidangkan dgn nasi panas.

RESEPI TELUR IKAN MASAK GORENG BERLADA

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI TELUR IKAN MASAK GORENG BERLADA
BAHAN BAHAN
6  keping telur ikan Tenggiri /ikan tuna/ lain2 ikan
1 camca teh serbuk kunyit
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air panas

BAHAN KISAR
5 biji cili merah
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras, hiris
15 Biji Cili Padi

PROSES MASAK
Telur ikan dicuci bersih, kemudian potong kecil. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit hingga rata. Panaskan minyak dan goreng hingga telur ikan masak. Tak perlu sampai garing. Angkat, tos dan ketepikan.

Panaskan minyak masak. Tumis bahan bahan kisar  hingga wangi dan garing. Masak dengan api kecil dan kacau sentiasa. telur ikan yang telah digoreng tadi. Kacau rata.


Tuang sedikit air,  perasakan dengan garam dan gula secukupnya Masak hingga kering dan akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Kacau rata dan masak sekejap. 

RESEPI IKAN HARUAN GORENG BERLADA

Ikan Haruan ialah sejenis ikan air tawar jenis karnivor. Ia merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau Asia Tenggara. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan Toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).

Terdapat 30 spesies ikan haruan di dunia dengan lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan empat di Semenanjung Malaysia. Ikan Toman, Bujuk dan Haruan adalah dalam satu keluarga tetapi berlainan spesies.

Ikan Haruan dewasa menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang cukup kukuh. Ikan Haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya Haruan boleh didapati di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Berat kebiasaannya ikan Haruan hanyalah sekitar satu kilogram.

RESEPI IKAN HARUAN GORENG BERLADA
BAHAN BAHAN
1 Ekor ikan haruan saiz 1kg.
4 Ulas bawang putih-ditumbuk.
2 Biji bawang besar-ditumbuk.
5 Biji cili merah-ditumbuk.
5 Biji cili padi- ditumbuk (tambah jika nak pedas)
Sedikit air asam jawa.
Gula.
Garam.
Minyak masak.
Serbuk Kunyit.

PROSES MASAK
Gaulkan ikan dengan garam dan sebuk kunyit. Biar seketika kemudian goreng ikan tersebut sehingga garing. Dah siap angkat dah toskan minyaknya. Susun dalam pinggan.

Bawang putih, bawang besar, cili merah dan cili padi ditumbuk. Jika nak kisar pun boleh. Ikut mana yang selesa. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga masak. Lada sebaiknya dimasak lama sikit nak elak daripada sakit perut.

Setelah itu, masukkan air asam jawa. Jangan masuk banyak, takut rasa masam lebih nanti. Kemudian, masukkan garam dan gula. Bila semua bahan tadi sekata tutup api. Tuangkan sambal tersebut ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan.


RESEPI IKAN HARUAN MASAK SUP

Ikan Haruan ialah sejenis ikan air tawar jenis karnivor. Ia merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau Asia Tenggara. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan Toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).

Terdapat 30 spesies ikan haruan di dunia dengan lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan empat di Semenanjung Malaysia. Ikan Toman, Bujuk dan Haruan adalah dalam satu keluarga tetapi berlainan spesies.

Ikan Haruan dewasa menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang cukup kukuh. Ikan Haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya Haruan boleh didapati di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Berat kebiasaannya ikan Haruan hanyalah sekitar satu kilogram.

RESEPI IKAN HARUAN MASAK SUP 
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan haruan atau berat 500gm  (potong kecil dan bersihkan bersama asam limau)
5 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
3 inci halia (hiris)
lada hitam dan lada putih tumbuk (ikut citarasa)
3 batang akar ketumbar (ketuk)
2 sup bunjut
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
7 kuntum cengkih
air secukupnya untuk kuah
daun sup, daun bawang,
jus limau
3 tangkai cili api (ketuk)
1 biji tomato (hiris)
garam dan perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan hiris sehingga wangi.

Tambahkan secukupnya air dan sup bunjut. Setelah mendidih, masukkan ikan haruan  dan bahan-bahan lain. Rasa asam garamnya. Sedia dihidangkan.