Murtabak atau juga dikenali sebagai martabak ialah sejenis makanan
yang ada dijual di Malaysia, terutamanya di Johor. Murtabak ada dua jenis iaitu
murtabak ayam dan daging.
Di Kelantan, terdapat hidangan murtabak istimewa yang tebal dan
mempunyai banyak inti yang dikenali sebagai Murtabak Raja.Makanan ini terkenal
di seluruh Malaysia.
Martabak Raja merupakan
martabak yang dihidangkan kepada keluarga di-Raja Kelantan ketika 1950-an,
tetapi kini martabak dijual kepada umum. Martabak ini terdiri daripada tiga
lapisan segi empat sama dengan inti daging atau ayam.
RESEPI MURTABAK MAGGIE
BAHAN BAHAN
Maggie Kari
Telur (4-5 Biji)
Garam secukup rasa
Bawang Besar yang dah dipotong nipis
Daun Bawang yang dah dipotong kecil
Daun Sup/Kucai yang dah dipotong kecil
Sedikit Minyak
CARA PENYEDIAAN
Rebus mee maggie dalam air yang mendidih. Sekejap saje
jangan sampai terlalu kembang. Kemudian toskan dan letak tepi.
Ambil mangkuk yang besar masukkan maggie mee yang dah ditoskan
tadi. Gaulkan dengan perencah maggie tadi. Masukkan juga bawang besar, daun
bawang dan sup kucai tadi.
Masukkan telur kedalam mangkuk tadi dalam 4-5 biji dan kacau
seketika.
Panaskan sedikit minyak masak ke dalam non-stick pan. Tuang
campuran maggi tadi dalam pan. Tekan2 sikit bagi maggi tu padat.
Bila agak agak bahagian bawah maggie tadi tu dah garing/keras
terbalikkan untuk masakkan lagi sebelah.
Bila kedua dua belah dah agak garing dan x bercerai maggi tu,
boleh angkat. Siap!!
No comments:
Post a Comment