Sunday, November 05, 2017

RESEPI GULAI DAGING BAWANG GORENG

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.
BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing atau( daging lembu pun boleh)
1 paket rempah kari daging
1 paket rempah kurma
4 ulas bawang merah - Kisar
2 ulas bawang putih - Kisar
1 labu bawang besar - Kisar
1/2 in halia - Kisar
1/2 in lengkuas - Kisar
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar gula merah
1 paket kecil kerisik
1 cawan bawang goreng - ramas/hancurkan
 2 sudu besar susu manis
1 tin kecil tomato puri / sos tomato
3 ketul ubi kentang - potong 4
 2 sudu besar kicap manis (jika suka)
2 sudu besar sos tiram (jika suka)
air secukupnya

BAHAN TUMIS
2 in kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan simpul
Minyak

PROSES PENYEDIAAN

Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi.

Masukkan bahan kisar,tumis sehingga naik bau dan garing.Masukkan cili giling, tumis sekejap lagi.

Masukkan gula merah (gula merah akan caramelize bawang-warna jadi merah dan cantik)Masukkan pes rempah, tumis hingga pecah minyak.Masukkan tomato puri kacau sekejap

Masukkan daging, gaul sebati.renehkan biarkan sebentar untuk kecutkan daging dan rempah mesra ke dalam daging.

Tambah air hingga paras daging (gulai ni takleh pekat sgt),masukkan bawang goreng (ramas/hancurkan),kerisik dan susu manis

Masak sehingga daging hampir empuk.Masukkan kentang,biarkan hingga kentang empuk.Masukkan garam, gula/perasa. Sesuaikan rasa

Akhir sekali masukkan sedikit kicap manis, sos tiram (jika suka) renehkan hingga kuah agak pekat

No comments:

Post a Comment