Tuesday, October 16, 2018

RESEPI ASAM PEDAS EKOR

Asam Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur


RESEPI ASAM PEDAS EKOR
BAHAN BAHAN
1kg ekor lembu | rebus empuk
2 cm halia | kisar
2 ulas bawang putih | kisar
8 biji bawang merah | kisar
6 tangkai cili kering | kisar
1 kuntum bunga kantan | hiris
3 tangkai daun kesum | hiris
2 sudu besar air asam Jawa
Sedikit belacan | kisar
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak masak

CARA MEMASAK:
Tumiskan bahan kisar dan belacan sehingga naik bau.

Kemudian masukkan sedikit air.

Apabila air mendidih masukkan air asam Jawa, daun kesum dan bunga kantan.

Akhir sekali, barulah masukkan ketulan ekor lembu yang telah direbus tadi.

Kecilkan api dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Jika kuah pekat bolehlah dicampurkan sedikit air.

Setelah masak, tutup api dan asam pedas sedia dihidangkan.Selain ekor anda juga boleh tukar dengan daging tetel.




No comments:

Post a Comment