Sunday, December 03, 2017

RESEPI BERIANI DAGING


NASI BERIANI

Beriani (disebut [bɪr.jaːniː]) merupakan hidangan nasi campur dari Benua Kecil India. Ia dibuat dengan rempah-ratus, beras dan daging atau sayur-sayuran.Asal beriani tidak pasti. Di Utara India, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Mughlai dan di India Selatan, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Hyderabadi. Masakan ini merupakan salah satu pengaruh utama Tamadun Islam di India.

RESEPI BERIANI DAGING
 
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
1 kg daging lembu
4 sudu besar rempah beriani
1 cawan yogurt
3 s/b tomato puree
3 biji kentang potong kecil
2 biji tomato buah -belah 4
3 biji tomato buah ranum [mesinkan dengan 2 cawan air]
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar [belah 4]
1 pkok daun ketumbar [potong kasar]
garam

BAHAN KISAR/TUMBUK
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
minyak

PROSES MASAK

Daging dipotong kecil dan basuh. Toskan.

Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

Masukkan bahan tumbuk dan rempah berani dan daging yg dibancuh dgn air. Kacau rata sehingga naik minyak.

Masukkan buah tomato yg telah dimesin denngan air dan juga tomato puree . Biarkan sehingga lembut.

Masukkan kentang dan yogurt. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Masukkan buah tomato belah, cili merah dan cili hijau, bawang besar dan juga daun ketumbar. Rasakan garamnya.


Bila dah nampak layu boleh tutup api dan hidangkan dengan nasi beriani atau roti.

No comments:

Post a Comment