Lempeng atau penkek (Bahasa
Inggeris: pancake) adalah makanan jenis kek yang dimasak menggunakan bater sebagai bahan utama di atas permukaan rata
yang panas seperti kuali yang disapu lemak seperti minyak dalam mentega.
Bater biasanya dibuat daripada sejenis
tepung, misalnya tepung gandum atau tepung beras, yang dibancuh bersama air dan
sedikit garam. Kadangkalanya telur juga dimasukkan untuk mendapatkan tekstur
adunan lempeng yang lebih bagus. Bater lempeng boleh dibuat menggunakan tangan
ataupun pengisar.
Lempeng bukan sejenis roti atau
roti leper, kerana roti memerlukan adunan tepung menjadi doh. Adunan lempeng
selalu dimasak diatas kuali leper.
FLUFFY PANCAKE / JAPANESE
PANCAKE
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung , di ayak
4 sudu baking powder
4 cawan susu suam
3/4 cawan mentega cair,
3biji telur kuning & 4 biji
telur putih
Butter, honey atau Syrup maple
sebagai cadangan hidangan
PROSES PENYEDIAAN
Dalam mangkuk, tepung di ayak bersama serbuk penaik.
Dalam mangkuk yang berasingan,
tambah mentega, susu, dan kuning telur, kacau hingga sebati.
Di mangkuk ketiga, pukul putih
telur sehingga kembang dan bertanduk.
Perlahan-lahan gabungkan tepung
dengan mentega dan campuran susu, kacau sehingga sebati kemudian masuk kan
putih telur.. kacau perlahan-lahan..
Gunakan pada api yang rendah.
Letak tudung/tutup dan masak selama 3 hingga 5 minit..
Ulangi dengan adunan baki.
Hidang kan bersama dengan sirap
maple, butter atau madu.
No comments:
Post a Comment