Kuih lidah kucing adalah sejenis
kuih kering yang berbentuk seperti lidah kucing (panjang dan tipis) yang
berasal dari Belanda. Kuih lidah kucing memiliki rasa yang enak, gurih dan rangup.
Kuih ini masuk ke Indonesia dari belanda seiring dengan kolonialisasi Belanda.
Dalam bahasa Belanda, kuih ini dinamakan "Katte Tong".
Kini Kuih ini semakin diminati
rakyat di Malaysia terutamanya kanak kanak yang tertarik dengan warna warni
kuih tersebut.
RESEPI BISKUT LIDAH KUCING
PELANGI
BAHAN-BAHAN
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex(peranggup
biskut)
Pewarna merah, oren, kuning,
hijau dan biru
Loyang khas lidah kucing digris
dengan sedikit mentega
PROSES PENYEDIAAN
1. Ayak tepung jagung, tepung
gandum dan emplex, ketepikan
2. Dalam mixer pukul mentega dan
gula hingga berkrim
3. Masukkan putih telur sedikit
demi sedikit dan putar hingga sebati
4. Masukkan tepung dan kaup balik
dengan spatula hingga rata
5. Bahagikan adunan kepada
beberapa bahagian
6. Letakkan pewarna untuk setiap
bahagian
7. Masukkan dalam piping bag atau
bag plastik untuk setiap warna berlainan
8. Potong hujung muncung bag
plastik atau piping bag kecil
9.Paipkan atas loyang lidah
kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi
10. Bakar dalam oven pada suhu
150 C selama 15 ~ 20 minit
11. Jaga jangan sampai keperangan
dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah
12. Biarkan sejuk sebelum di
simpan di dalam bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment