Barbeku atau
BBQ merujuk kepada kaedah dan juga alat untuk memasak daging dengan
mempergunakan haba dan asap daripada kayu bakar atau arang bara ataupun
daripada gril gas propana. Daging barbeku boleh disediakan dengan membubuh
cairan perap, rempah sapu, atau sos simbahan.Istilah "barbeku" boleh
digunakan dalam beberapa cara:
Sebagai kata
nama, istilah ini boleh merujuk kepada alat memasak pada dirinya, atau kepada
parti atau majlis yang merangkumi makanan tersebut.
Sebagai
adjektif, ia boleh merujuk kepada makanan yang dimasak menerusi kaedah ini. Sebagai
kata kerja, ia merujuk kepada perbuatan memasak makanan dengan cara ini.
Barbeku
biasanya dimasak di persekitaran luar rumah dengan menggunakan asap kayu atau
arang, manakala barbeku restoran dimasak dengan menggunakan ketuhar bata atau
logam yang direka bentuk khusus untuk tujuan ini.
RESEPI BBQ KEPAK AYAM MADU
BAHAN-BAHAN:
8 ketul
kepak ayam
3 ulas
bawang putih | ditumbuk lumat
3 sudu makan
kicap manis
5 sudu makan
sos lada hitam
3 sudu makan
sos tiram
4 sudu makan
madu
2 sudu makan
jus lemon
1 sudu makan
minyak jagung
Garam
secukup rasa
Bijan putih
untuk ditaburkan atas ayam
CARA MEMASAK:
Kepak
ayam dibersihkan dan ditoskan.
Gaul
semua bahan bersama kepak ayam kecuali bijan dan perap selama 2-3 jam.
Bakar
sehingga kepak ayam masak kekuningan .
No comments:
Post a Comment