Friday, March 09, 2018

RESEPI KERABU TIMUN

Timun atau Mentimun (Cucumis sativus) merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu. Timun boleh dimakan secara mentah atau segar dan juga dalam masakan.

Timun yang juga dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya Cucumis sativus, mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan karbohidrat sebanyak 2.2%. Selain itu timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C.

 RESEPI KERABU TIMUN
BAHAN BAHAN
1 btg timun - hiris panjang/diparut buang biji tengah
1 ulas bwg merah - dihiris
1 biji cili (suka pedas letak lebih) 
1/2 biji limau nipis (tak letak pn takpe) 
1 sudu bsr kelapa - digoreng
Ikan rebus - dibuang tulang ditumbuk/disiat2
Sedikit santan
garam & gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Gaul kelapa goreng + ikan rebus
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, gaul rataSedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment