Timun
atau Mentimun (Cucumis sativus) merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan
sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu. Timun
boleh dimakan secara mentah atau segar dan juga dalam masakan.
Timun
yang juga dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya Cucumis sativus,
mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan karbohidrat sebanyak 2.2%. Selain itu
timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A,
vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C.
RESEPI KERABU TIMUN
BAHAN
BAHAN
1
btg timun - hiris panjang/diparut buang biji tengah
1
ulas bwg merah - dihiris
1
biji cili (suka pedas letak lebih)
1/2
biji limau nipis (tak letak pn takpe)
1
sudu bsr kelapa - digoreng
Ikan
rebus - dibuang tulang ditumbuk/disiat2
Sedikit
santan
garam
& gula secukup rasa
PROSES
PENYEDIAAN
Gaul
kelapa goreng + ikan rebus
Masukkan
semua bahan ke dalam mangkuk, gaul rataSedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment