Daging, dalam definisi
terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging
ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh
memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang
dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan
penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan
ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi
mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu
haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging
atau karnivor.
RESEPI DAGING MASAK MERAH
BAHAN BAHAN
setengah kilo daging – dipotong
nipis dan dicelur/direbus dengan pewarna merah sehingga empuk.
1 biji setengah bawang besar –
dihiris
1 biji lada benggala hijau –
dipotong
1 cm halia – diketuk
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 setengah sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskn minyak kemudian
tumiskan bawang besar,bawang putih dan halia sampai naik baunya.
Masukkan sos cili,sos tomato,sos
tiram.Jika terlampau kering masukkan air rebusan daging kedalam kuali dan garam
secukup rasa.
Masukkan daging kemudian biar
sampai ianya mendidih sehingga kuahnya sedikit pekat.
Akhir sekali masukkan lada
benggala tadi kemudian tabur daun sup dan juga daun bawang.
KHASIAT DAGING LEMBU
Daging lembu memiliki banyak
sekali kandungan khasiat yang sangat bermenafaat dalam menjaga kesihatan tubuh
Diantara Kandungan Zat Manfaatnya seperti berikut
Zat Besi
Zat besi adalah salah satu
keperluan penting bagi tubuh kita. Kita boleh mendapatkan zat besi dari daging
lembu kerana daging lembu mengandungi zat besi yang sangat tinggi. Kekurangan
zat besi akan menyebabkan anemia membuatkan tubuh menjadi lesu.
Zat besi pada daging lembu
bermenafaat untuk meningkatkan metabolisme dalam tubuh, mempengaruhi semangat
belajar anak dan juga sebagai benteng bagi tubuh kita kerana zat besi dapat
meningkatkan kekebalan tubuh.
Protein
Daging lembu juga mengandungi
kandungan zat yang tidak kalah pentingnya selain zat besi, iaitu proetin.
Protein sangat penting kerana dapat membantu perkembangan otak pada anak.
Selain itu protein juga dapat membantu tubuh dalam membentuk jaringan baru pada
otot-otot tubuh.
Selenium
Kandungan zat lainnnya pada
daging lembu adalah selenium. Selenium sangat diperlukan untuk membentuk zat
antioksida dan meningkatkan imunisasi anak.
Zink
Zat Zink juga terdapat pada
daging lembu. Zat ini berfungsi untuk meningkatkan metabolisme dan fungsi
kekebalan tubuh. Kekurangan zat ini bolrh menyebabkan gangguan pada
pengembangan fungsi reproduksi laki-laki dan pembentukan sperma serta
mengganggu fungsi kekebalan tubuh.
Vitamin B Kompleks
Vitamin B kompleks pada daging lembu
dapat membantu sistem saraf otak sehingga mampu membantu menjaga konsentrasi
dan meningkatkan daya ingat.
Omega 3
Kandungan zat lain pada daging
lembu ialah omega 3. Omega 3 membantu fungsi jantung, sistem saraf pusat dan
hati. Dalam 150 gram daging sapi, mengadungi sekitar 30 gram asam lemak
Omega 3.
No comments:
Post a Comment