Thursday, March 08, 2018

IKAN KELI MASAK SAMBAL HIJAU

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

Antara jenis-jenis ikan keli yang boleh didapati adalah:-

Ikan Keli Kayu
Ikan Keli Bunga
Ikan Keli Eksotika
Ikan Keli Limbat
Ikan Keli Mata Kati
Ikan Keli Rusia
Ikan Keli Afrika
Ikan Keli Jeram

Ikan Keli Hutan

IKAN KELI MASAK SAMBAL HIJAU


BAHAN-BAHAN
3 ekor ikan keli | dipotong dan dibersihkan
10 batang cili hijau | dikisar
2 biji bawang besar | dipotong dadu
2 biji buah tomato | dipotong dadu
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya
Minyak masak untuk menumis secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
1 Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, jintan manis, kulit kayu manis dan daun kari sehingga berbau harum.

2 Panaskan kuali dengan minyak masak. Goreng ikan keli sehingga garing. Angkat dan ketepika.

3 Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. Tumiskan cili hijau sehingga garing.

4 Selepas itu masukkan bawang dan tomato. Gaul sehingga rata.

5 Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga masak.

6 Kemudian siramkan pada ikan keli tadi. Sedia dihidangkan.





No comments:

Post a Comment