Friday, March 09, 2018

RESEPI KEK PANDAN KAYA

Kek moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan cecair (biasanya susu atau air) dan agen penaik (seperti yis atau serbuk penaik).

Bahan perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa, atau pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan, tepi berhias atau halwa buah-buahan


RESEPI KEK PANDAN KAYA

BAHAN BAHAN A
6 biji telur ( di sejukkan) telur gred A
170 gram tepung superfine
85 gram tepung jagung
1 suduteh baking powder
145 gram gula castor
1 sudu besar Q75/ovalette
1 suduteh esen pandan
1 suduteh pewarna hijau
¾ cawan air sejuk

BAHAN BAHAN B
½ cawan butter cair

PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan A dan mesin dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.
Masukkan butter cair kacau dengan menggunakan sudip
Bakar dan biarkan sejuk. setelah sejuk bolehkah di lapiskan dengan kaya.

BAHAN KAYA
¾ tin susu cair
1 tin air sejuk
10 gram agar-agar serbuk
¾ cawan gula
3 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
Pandan oil dan pewarna hijau

PROSES PENYEDIAAN KEK
Masak semua bahan sehingga mendidih dan pekat (guna api pelahan)
Apabila masak lapiskan dengan kek.

No comments:

Post a Comment