Kek
moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur
dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan cecair
(biasanya susu atau air) dan agen penaik (seperti yis atau serbuk penaik).
Bahan
perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa, atau
pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek
sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim
pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan,
tepi berhias atau halwa buah-buahan
RESEPI KEK PANDAN KAYA
BAHAN BAHAN A
6 biji telur ( di sejukkan) telur
gred A
170 gram tepung superfine
85 gram tepung jagung
1 suduteh baking powder
145 gram gula castor
1 sudu besar Q75/ovalette
1 suduteh esen pandan
1 suduteh pewarna hijau
¾ cawan air sejuk
BAHAN BAHAN B
½ cawan butter cair
PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan A dan mesin
dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.
Masukkan butter cair kacau dengan
menggunakan sudip
Bakar dan biarkan sejuk. setelah
sejuk bolehkah di lapiskan dengan kaya.
BAHAN KAYA
¾ tin susu cair
1 tin air sejuk
10 gram agar-agar serbuk
¾ cawan gula
3 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
Pandan oil dan pewarna hijau
PROSES PENYEDIAAN
KEK
Masak semua bahan sehingga
mendidih dan pekat (guna api pelahan)
Apabila masak lapiskan dengan
kek.
No comments:
Post a Comment