Sup adalah makanan cecair, secara
amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat
dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus,
air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan
pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk
air rebusan atau kaldu.
Secara tradisinya, sup dikelaskan
kepada dua kumpulan utama: sup jernih atau cair dan sup pekat. Klasifikasi
Perancis bagi sup cair adalah kaldu dan consommé. Sup pekat dikelaskan
bergantung kepada jenis ejen penebalan digunakan: puri adalah sup sayur
dipekatkan dengan kanji; bisk diperbuat daripada puri kerang atau sayur-sayuran
dipekatkan dengan krim; sup krim dipekatkan dengan sos béchamel; dan veloutés
dipekatkan dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa
digunakan untuk memekatkan sup dan kaldu termasuk telur, nasi, lentil, tepung
dan gandum; banyak sup popular juga menggunakan lobak merah dan kentang.
Sup adalah serupa dengan stew,
dan dalam beberapa kes mungkin tiada perbezaan yang jelas antara kedua-duanya.
Walau bagaimanapun, sup umumnya mempunyai cecair yang lebih daripada stew
RESEPI SUP AYAM
BAHAN-BAHAN
500 gm ayam - dipotong kecil dan
cuci bersih
3 kuntum bunga cengkih dan 2 biji
pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji kentang - potong baji
daun bawang dan daun sup -
dimayang halus
1 biji tomato - belah 4
1/2 batang lobak merah - potong
panjang 1 inci
BAHAN KISAR
3 biji buah keras
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis -
sangai dahulu
PROSES PENYEDIAAN
mula-mula panaskan minyak dalam
kuali kemudian tumis semua bahan kisar bersama bunga cengkih, buah pelaga,
kulit kayu manis, dan bunga lawang.
selepas tu masukan ayam dan
biarkan sebentar kemudian masukan juga air lebih kurang 3 cawan hingga merenih.
bila air sup sudah mulai mendidih
masukan kentang dan lobak merah masak hingga empuk
akhir sekali, masukan tomato yang
sudah dibelah 4 tadi dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya. taburkan
daun bawang dan daun sup, sup ayam siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment