Kuih lepat
atau juga dikenali sebagai kuih belebat merujuk kepada kumpulan kuih yang
dihasilkan dengan membungkusnya dalam daun pisang dan dikukus. Terdapat
pelbagai jenis kuih lepat/belebat yang ada, bergantung kepada ramuan yang
digunakan. Antara jenis kuih lepat yang popular adalah:-
Lepat pisang
Lepat ubi
Lepat jagung
BAHAN-BAHAN
2 cawan air
3 cawan
tepung pulut
1/2 cawan
gula pasir
1 cawan gula
merah
1 1/2 santan
pekat
daun pisang
yang dipotong - ukuran 6 inci
CARA MEMBUATNYA
Masak gula
merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.Sejukkan & ketepikan
dulu.
Masakkan
pula santan dalam periuk hingga mendidih.
Campurkan
santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
Ambil daun
pisang dan balutkan dengan daun pisang sehingga habis adunan.
Kukus
sehingga masak.
No comments:
Post a Comment