Thursday, March 08, 2018

RESEPI ROJAK AYAM


Rojak ialah makanan tradisi buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang dicampur dengan kuah. Makanan ini mudah ditemui di Malaysia, Singapura dan Indonesia.

RESEPI ROJAK AYAM

BAHAN BAHAN
1 kg keribang - direbus
1 bungkus roti marie - diblend halus
15 tangkai cili kering.....boleh kurangkan - tumbuk halus
10 biji bawang merah - ditumbuk halus
8 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu makan jintan putih  - ditumbuk halus
50gm udang kering - ditumbuk halus
50gm bijan @ lengak diaru
Garam dan gula secukupnya...
Minyak masak utk menumis
11/2 inci halia ....ditumbuk halus

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak...tumis cili ,bawang merah ,bawang putih ,halia hingga naik bau...masuk udang kering , jintan putih ,keribang ,serbuk roti dan air secukupnya. Masak hingga pekat.. akhir  sekali masukkan bijan garam dan gula secukup rasa..

BAHAN CUCUR
1kg tepung gandum
1 sudu bicarbonate
1 sudu makan baking powder
4 tangkai daun kucai - hiris halus
10 batang sayur kacang - hiris halus
1 tin susu minyak masak
1 biji bawang besar - potong halus
Garam dan aji secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Gaul tepung dgn 1 tin minyak masak . Masukkan air seperti buat cucur biasa. Masukkan baking powder, bicarbonate, sayur kacang , daun kucai ,bawang besar , garam dan aji no moto. Gaul rata. Goreng seperti cucur

BAHAN ROJAK
2 batang timun - di  sagat
1 biji sengkuang
150gm tauge - dicelur
2 biji telur rebus - belah 2
1 biji tauhu - digoreng dan dipotong dadu
2 biji kentang - direbus dan potong
1 ketul ayam goreng
10 biji cucur kodok

No comments:

Post a Comment