Masakan
India Malaysia, atau proses memasak daripada masyarakat etnik India di Malaysia
terdiri daripada penyesuaian hidangan asli dari India, serta ciptaan asal yang
diilhamkan oleh budaya makanan yang pelbagai di Malaysia. Disebabkan sebahagian
besar masyarakat India Malaysia berketurunan India Selatan, dan kebanyakannya
etnik Tamil yang merupakan keturunan pendatang dari kawasan bersejarah yang
terdiri daripada negeri India moden Tamil Nadu dan Wilayah Utara Sri Lanka,
sebahagian besar masakan India Malaysia kebanyakannya diilhamkan dalam sifat
dan rasa Selatan India.
Hidangan
India Malaysia biasa mungkin akan harum dengan daun kari, rempah keseluruhan
dan rempah serbuk, dan mengandungi kelapa segar dalam pelbagai bentuk. Minyak
sapi masih digunakan secara meluas untuk memasak, walaupun minyak sayuran dan
minyak kelapa sawit bertapis adalah perkara biasa di dapur rumah. Sebelum waktu
makan, adalah adat untuk membasuh tangan kerana peralatan makan sering tidak
digunakan semasa makan, dengan pengecualian sudu yang disediakan bagi setiap
hidangan masing-masing.
RESEPI DALCA RUSUK KAMBING
BAHAN
BAHAN
Rebus
kacang dal siap siap dengan tulang rusuk di dalam periuk tekanan dahulu sebelum
memulakan memasak dalca ini .
Bawang
Merah (hiris)
Cili
kering
Daun
kari
Biji
sawi
Kayu
manis , pelaga dan cengkih
(BAHAN TUMISAN PERTAMA)
Bawang
merah dan tomato biji(kisar)
Bawang
putih dan halia (kisar)
(BAHAN TUMISAN KEDUA)
Serbuk
kari daging
Serbuk
kunyit
Serbuk
cili kasar
(Campurkan
siap siap dengan air)
(BAHAN TUMISAN KETIGA)
Air
asam jawa
Cuka
Minyak
goreng ayam
(jika
tiada pakai minyak
Biasa)
Cuka
(tiada pun takpe tambahkan air asam jawa atau asam keping)
Susu
cair
Lobak
merah
Terung
bulat
Kentang
Kacang
panjang
PROSES
PENYEDIAAN
Mula
mula panaskan kuali . Masukkan minyak, letakkan sesenduk atau 2 sudu besar
minyak Sapi . Masukkan bahan tumisan pertama sehingga berbau wangi
Kemudian
masukkan bahan tumisan kedua sehingga wangi pula Kemudian dah garing masukkan
bahan tumisan ketiga. Goreng sehingga pecah minyak. Tambahkan air,
Kemudan
masukkan kacang dal dan tulang rusuk kambing yang telah di rebus dahulu ,
masukkan susu cair, air asam jawa. Kacau dan tambah air
Mendidih masukkan sayur sayuran.
Biar
atas dapur sehingga mendidih dan kecikkan api sehingga terbit minyak lagi.Garam
dan serbuk perasa
(Jika
suka )
*nota
daging kambing boleh ditukarkan kepada daging lembu atau kaki ayam.
No comments:
Post a Comment