Saturday, March 10, 2018

RESEPI TALAM SAGU BANJAR

Kuih talam bukanlah jenis kuih yang khusus, tetapi biasanya merujuk kepada cara pembuatan jenis kuih yang dibuat di dalam bekas talam. Ia merangkumi beberapa jenis kuih seperti Bengkang ubi, kuih lapis, Kuih Seri Muka dan pelbagai lagi.

Biasanya kuih talam ini tidak memiliki bentuk khusus kerana ia mengikuti bentuk talam, samaada bulat, segi empat sama atau segi empat tepat. Selepas kuih masak, barulah ia dipotong mengikut saiz hidangan. Secara kasarnya, saiz hidangan bergantung pada yang memotongnya.

Sekiranya ia dibuat untuk dihidangkan seperti dihotel-hotel, ia dipotong kecil saiz sesuap mulut. Ini bagi memudahkan ia dimakan. Sekiranya ia untuk dijual dikedai, ia mungkin bersaiz lebih besar sedikit bagi menarik minat pembeli yang mungkin akan memilik gerai pesaing sekiranya saiz jualan lebih kecil berbanding kuih pesaing.


RESEPI TALAM SAGU BANJAR


LAPISAN BAWAH
40gram tepung ubi
45gram tepung hoen kwee
75gram tepung beras
220ml santan pekat
1/4tsp garam
150gram gula merah*
75gram gula kastor*
300ml air*
2helai daun pandan*
# masak bhn yg brtanda* hingga larut...tapis

Satukan semua bahan diatas..tapis Masak smpai wap(xpekat n xcair sgt) Kukus 25minit...loyang 10"x10"

LAPISAN TENGAH
300gram sagu kecil(basuh n rendam 30minit...air paras sagu lebih skit)
100gram kelapa parut(putih shj)
11/2tsp garam
100ml santan pekat
250ml air
Satukan semua...curah atas lapisan bwh...kukus 25minit

LAPISAN ATAS
210gram gula kastor
100gram tepung kastard
20gram tepung gandum
400ml santan pekat
400ml jus pandan
3biji telur
1/2tsp garam
1/2tsp air abu
Sedikit pewarna hijau apple star brand

# satukan semua bahan...tapis...masak atas api hingga wap(xcair n xpekat sgt)
Curah atas lapisan tengah...kukus 30minit...siap!
Tunggu sejuk baru potong

No comments:

Post a Comment