Goreng
ialah satu proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau
pasir. Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa
sawit untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga
matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit
lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan
hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul
dan sedap. Menggoreng dengan minyak yang Sedikit dikatakan digoreng secara
tohor.
Goreng
penuh ialah menggoreng dengan minyak yang banyak.Goreng celup tepung ialah
makanan yang disaluti tepung sebelum digoreng contohnya ikan goreng celup,
sotonggoreng celup, pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng, cempedak
goreng dan ayamgoreng. Di China dan India, buah beranganatau kacang tanah
digoreng dengan pasir panas atau garam panas.
RESEPI HATI LEMBU GORENG
BAHAN
BAHAN
hati
lembu 1/2 kg
bwg
merah besar 2 biji
bwg
putih 4 ulas
cili
kisar 3 sudu makan
kayu
manis
bunga
lawang
daun
pudina hiris kasar
bwg
holland dihiris
kicap
lemak manis
minyak
untuk menumis
PROSES
PENYEDIAAN
Rebus
hati lembu dulu. lepas tu hiris. bwg merah, bwg putih di blend. kalo rajin
tumbuk je..
Tumis
kayu manis dan bunga lawang. naik bau masukkan bwg blend td. tumis sekejap dan
masukkan cili kisar. tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan
hati lembu gaul rata. masukkan kicap lemak manis secukup rasa.
Hampir
masak masukkan daun pudina dan bwg holland. gaul kejap dan tutup api. boleh
hidang.
No comments:
Post a Comment