Ikan Talang-Talang adalah jenis
ikan laut yang popular di kalangan pemancing. Ikan laut ini memiliki nama lain
Queenfish, Skinny Fish, atau Leatherskin. Talang-talang ini hidup di perairan
pantai dengan sistem pertahanan koloni (bergerombol). Ikan ini mampu tumbuh
hingga ukuran 1,2 meter. Talang-talang tergolong predator cukup ganas bagi
ikan-ikan kecil.
Ikan Talang-talang sebagaimana
jenis ikan laut lain, memiliki khasiat untuk kesehatan. Kandungan nutrisinya
memberikan efek luar biasa bagi tubuh manusia. Protein pada ikan ini dipercaya
dapat melenturkan otot hingga sesuai untuk mereka yang sangat menginginkan
badan yang sado. Selain itu, ikan ini juga tidak menyebabkan kolesterol karena
kandungan lemaknya tergolong lemak tak jenuh (HDL).
RESEPI IKAN TALANG KERING
MASAK ASAM
PROSES PENYEDIAAN
Ikan talang kering atau apa-apa
ikan kering dipotong terlebih dahulu jika terlalu besar,rendam air sekejap
untuk mengurangkan rasa masin,cuci bersih dan toskan...
Masukkan minyak kedalam
kuali,lebihkan sedikit kerana untuk mengoreng ikan kering dalam minyak yang
sama.
ketuk bawang putih 4 atau 5 ulas
kemudian tumis..setelah kekuningan masukkan ikan kering yang ditoskan
tadi...kacau-kacau sekejap dan setelah ikan hampir masak..masukkan air asam
jawa yang diperah...dan tambahkan air jika perlu kuah yang lebih,
masukkan garam jika perlu sahaja
kerana ikan kering dah masin,sedikit gula dan bahan perasa..
Biarkan kuah asam mendidih dan
kering sedikit,kemudian masukkan bawang besar yang dipotong,cili padi dan cili
besar...kacau-kacau lagi sekejap,setelah cukup rasa bolehlah tutup api siap!!
No comments:
Post a Comment