Kek merupakan bentuk
roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut
dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju,
dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang
diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.
Kek moden,
terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur dan
mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan cecair
(biasanya susu atau air) dan agen penaik (seperti yis atau serbuk penaik).
Bahan perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa,
atau pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek
sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim
pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan,
tepi berhias atau halwa buah-buahan
RESEPI
KEK MARBLE
loyang
9x9 inch
BAHAN
BAHAN A
250g
putih telur
2
biji kuning telur
180
g gula halus
57
g air (paip)
250
g tepung gandum*- diayak bersama
1/2
camt baking powder*
1
camb ovalette
1
camt esen vanilla
BAHAN
BAHAN B
200
g minyak sun flowers (saya guna mentega cair)
1
camb susu pekat manis
1camt
butter oil-(tak boh sebab tak ada)
PROSES
PEYEDIAAN
Pewarna
yang kegemaran
Pukul telur, gula dan ovallet hingga gebu dengan menggunakan speed tinggi.
Masukkan esen vanilla, susu pekat manis, teruskan memukul sehingga kental dan sebati.
Tuangkan minyak/ butter berselang seli dengan tepung.
Gaul rata perlahan- lahan menggunakan spatula hingga sebati.
Bahagi adunan beberapa bahagian dan warnakan setiap satu.
Bubuh adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yang telah dilenser dan dialas dengan baking sheet.
Bakar kek dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40-45 minit (ikut kepanasan suhu oven masing- masing juga).
Sejukkan di atas redai kek sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment