Telur
(Latin, ovum) merupakan zigot yang dihasilkan melalui pensenyawaan terhadap
ovum. Telur merupakan berongga yang organik di mana satu embrio haiwan yang
pertama sedang membentuk. Telur boleh membentuk dengan sendiri di luar rahim
ibunya. Telur mempunyai embrio yang sedang membentuk sehingga ia selamat
menetas sambil berhadapan dengan bahaya. Kebanyakan artropod, vertebrat, dan
moluskaadalah bertelur. Sesetengah haiwan ini mengekalkan telur disenyawakan di
dalam betina, cth. kala jengking dan kebanyakan mammalia, dan melahirkan anak
tanpa menggunakan rahim.
Sebiji telur
bunrung unta yang beratnya 1.5 kg (3.3 lb) adalah yang terbesar dan terberat
masa kini sedangkan pada zaman purbakala, Aepiornis dan beberapa dinosaur yang
lain mempunyai telur jauh lebih besar. Seekor Bee Hummingbird terkenal kerana
menghasilkan telur yang terkecil iaitu hanya setengah gram. Telur-telur
diletakkan oleh beberapa reptilia dan kebanyakan ikan mungkin lebih kecil, dan
beberapa serangga dan lain-lain invertebrat mungkin jauh lebih kecil.
TELUR BUNGKUS ASLI ALA THAI
BAHAN-BAHAN
2 keping isi
ayam dipotong kecil
1/2 biji
bawang holland dicincang halus
1 biji tomato
dubuang biji dan didadu kecil
1/2 batang
daun saderi didadu kecil
1/2 peket
sayur campur (carrot, jagung, kacang peas)
1 biji cili
merah
2 sudu sos
tomato
2 sudu sos
cili
1 sudu sos
tiram
Sedikit hirisan
daun sup atau daun ketumbar
Secubit
garam jika perlu
Minyak untuk
menumis
2 biji telur
ayam
PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan
minyak dan tumis bawang holland sehingga sedikit layu.
2. Masukkan
hirisan dada ayam dan kacau seketika biarkan sehingga isi ayam masak.
3. Masukkan
hirisan tomato, batang saderi, cili merah serta sayur campur dan dikacau rata.
4. Perasakan
dengan sos cili,sos tomato dan sos tiram dan kacau lagi.
5. Taburkan
secubit garam jika perlu.
6. Sebelum
diangkat bolehlah ditaburkan daun sup atau daun ketumbar.
7. Dalam
kuali berasingan, panaskan minyak dan seratakan keliling kuali.
8. Pukul
telur ayam tadi dan goreng dalam kuali dengan kaedah melenggangkan kuali
sehingga telur sekata.
9. Letakkan
inti ditengah2 dan bungkuskan telur tersebut.
10. Biarkan
telur garing seketika dan bolehlah diterbalikkan ke dalam pinggan.
No comments:
Post a Comment