Ayam goreng ialah
daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng
kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil
menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau
dikupas kulitnya, atau sebaliknya.
Ayam goreng paling banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan,
kerana inilah kaedah penyediaan yang paling cepat. Air dalam daging ayam
mengewap lalu keluar melalui minyak dalam kebuk yang tertutup, sekaligus
menambahkan tekanan dan merendahkan suhu memasak yang diperlukan. Wap tersebut
juga memasakkan daging ayam sambil memastikan isinya lembap dan lembut di dalam
sadur rangup.
RESEPI AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN BAHAN
500gm Isi ayam yg telah
dibersihkan,diasingkan dari tulang dipotong2 kiub sederhana besar
3 sudu besar kunyit serbuk*
1 sudu besar cili kisar*
2 ulas bawang putih - tumbuk
halus*
2 sudu kecil tepung beras*
2 sudu besar air*
2 sudu kecil serbuk cukup
rasa*
1 biji bawang holland
dihiris
3 tangkai kacang panjang-
patah2kan 2 inci
Garam & gula ( sikit )
secukup rasa*
Minyak masak secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam dengan bahan2
bertanda (*) selama 10minit.
Panaskan minyak yg agak
banyak dalam kuali (goreng ayam pastikan ayam tenggelam).
Bila minyak dah cukup panas
masukkan ayam dan gorengkam hingga masak dan agak garing .
Ayam dah masak, angkat dan
toskan.. keluarkan minyak dari dalam kuali sehingga berbaki 2-3 sb sahaja
minyak dalam kuali tersebut.
Hidupkan semula api dan tumiskan bawang besar holland dan kacang panjang
hingga masak.. tutup api, angkat dan satukan dgn ayam yg telah digoreng tadi..
gaul sekata.
No comments:
Post a Comment