Monday, March 05, 2018

RESEPI AYAM KUKUS THAI PEDAS


Kukus atau stim ialah istilah teknikal untuk fasa gas bagi air yang terbentuk apabila air mendidih. Secara teknikal, dalam sebutan kimia dan fizik, kukus adalah halimunan dan tidak boleh dilihat; walau bagaimanapun, dalam bahasa seharian kata ini kerap digunakan untuk merujuk kabus atau aerosol titisan air yang terbentuk kerana wap air ini memeluwap pada kehadiran udara (lebih sejuk). Pada tekanan lebih rendah, seperti di atmosfera atas atau di puncak pergunungan tinggi, air mendidih pada suhu lebih rendah daripada 100 °C (212 °F) nominal pada suhu dan tekanan piawai. Jika dipanaskan dengan lanjut, air menjadi kukus superpanas.

RESEPI AYAM KUKUS THAI PEDAS

BAHAN-BAHAN
Ayam sebelah
Cili kecik 5-10bijik
Serai setangkai
Halia sepotong
Bawang kecik 3-5bijik
Lemon
Sos ikan
Minyak zaitun
Air limau kasturi
Daun limau purut

PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk bahan , ratakan bahan tumbuk serata ayam, letak sos ikan, minyak zaiton dan air limau kasturi kedalam ayam, selitkan lemon dicelah ayam. 

Taburkan daun limau purut. Kukus selama 30minit hingga masak. Siap, sedap makan dengan nasi panas2.

No comments:

Post a Comment