Friday, March 09, 2018

RESEPI SOLOK PETOLA ULAR

Pokok Petola Ular atau nama saintifiknya Trichosanthes cucumerina merupakan sejenis buah yang dikelaskan sebagai sayuran.Ia biasa dijual di pasar-pasar dan digunakan untuk dimasak sebagai lauk dan dimakan sebagai hidangan bersama nasi.


RESEPI SOLOK PETOLA ULAR


BAHAN BAHAN
Petola ular
bawang merah
lada hitam 
isi ikan tenggiri/ ikan lain pun boleh
kelapa parur

PROSES PENYEDIAAN
Petola dikikis kulit luarnya..dan di buang isi dlam..jadi mcm trowong

Tumbuk bawang merah..lada hitam gula garam..bila dah lumat masukkan kelapa putih dan tumbuk biar kelapa tu hancur sikit..masukkan isiikan yg telah direbus..(boleh juga guna isi ikan mentah

bila di masak bersma petola lagi manis) Gaul sebati..(solok kena agak manis sikit)

Sumbatkan dalam petola dan masak bersama sedikit santan..perasakan dgn garam..gula.
  


No comments:

Post a Comment