Pokok
Petola Ular atau nama saintifiknya Trichosanthes cucumerina merupakan sejenis
buah yang dikelaskan sebagai sayuran.Ia biasa dijual di pasar-pasar dan
digunakan untuk dimasak sebagai lauk dan dimakan sebagai hidangan bersama nasi.
RESEPI SOLOK PETOLA ULAR
BAHAN
BAHAN
Petola
ular
bawang
merah
lada
hitam
isi
ikan tenggiri/ ikan lain pun boleh
kelapa
parur
PROSES
PENYEDIAAN
Petola
dikikis kulit luarnya..dan di buang isi dlam..jadi mcm trowong
Tumbuk
bawang merah..lada hitam gula garam..bila dah lumat masukkan kelapa putih dan
tumbuk biar kelapa tu hancur sikit..masukkan isiikan yg telah direbus..(boleh
juga guna isi ikan mentah
bila
di masak bersma petola lagi manis) Gaul sebati..(solok kena agak manis sikit)
Sumbatkan
dalam petola dan masak bersama sedikit santan..perasakan dgn garam..gula.
No comments:
Post a Comment