Masakan India
Malaysia, atau proses memasak daripada masyarakat etnik India di Malaysia
terdiri daripada penyesuaian hidangan asli dari India, serta ciptaan asal yang
diilhamkan oleh budaya makanan yang pelbagai di Malaysia. Disebabkan sebahagian
besar masyarakat India Malaysia berketurunan India Selatan, dan kebanyakannya
etnik Tamil yang merupakan keturunan pendatang dari kawasan bersejarah yang
terdiri daripada negeri India moden Tamil Nadu dan Wilayah Utara Sri Lanka,
sebahagian besar masakan India Malaysia kebanyakannya diilhamkan dalam sifat
dan rasa Selatan India.
RESEPI
DALCA RUSUK KAMBING
BAHAN BAHAN
Rebus kacang dal siap
siap dengan tulang rusuk di dalam periuk tekanan dahulu sebelum memulakan
memasak dalca ini .
Bawang Merah (hiris)
Cili kering
Daun kari
Biji sawi
Kayu manis , pelaga
dan cengkih
(Bahan tumisan
pertama)
Bawang merah dan
tomato biji(kisar)
Bawang putih dan
halia (kisar)
(Bahan tumisan kedua)
Serbuk kari daging
Serbuk kunyit
Serbuk cili
kasar
(Campurkan siap siap
dengan air)
(Bahan tumisan
ketiga)
Air asam jawa
Cuka
Minyak goreng
ayam
(jika tiada pakai
minyak
Biasa)
Cuka (tiada pun takpe
tambahkan air asam jawa atau asam keping)
Susu cair
Lobak merah
Terung bulat
Kentang
Kacang panjang
PROSES PENYEDIAAN
Mula mula panaskan
kuali . Masukkan minyak, letakkan sesenduk atau 2 sudu besar minyak Sapi .
Masukkan bahan tumisan pertama sehingga berbau wangi
Kemudian masukkan
bahan tumisan kedua sehingga wangi pula Kemudian dah garing masukkan bahan
tumisan ketiga. Goreng sehingga pecah minyak. Tambahkan air,
Kemudan masukkan
kacang dal dan tulang rusuk kambing yang telah di rebus dahulu , masukkan susu
cair, air asam jawa. Kacau dan tambah air .
Mendidih masukkan
sayur sayuran.
Biar atas dapur
sehingga mendidih dan kecikkan api sehingga terbit minyak lagi.Garam dan serbuk
perasa
(Jika suka )
*nota daging kambing
boleh ditukarkan kepada daging lembu atau kaki ayam.
No comments:
Post a Comment