Thursday, March 08, 2018

RESEPI CINNAMON ROLL


Cinnamon Roll atau dikenali juga Kayu adalah roti manis yang lazim dibat dan berasal dari Eropah Utara dan Amerika Utara. Di Denmark, ia adalah bentuk paling biasa wienerbrød ('Vienna Bread') dan dikenali sebagai Kanelsnegl; 'cawan kayu manis'. Di Amerika Utara, penggunaannya adalah sebagai sarapan pagi atau pencuci mulut. Bahan utamanya adalah tepung, kayu manis, gula, dan mentega, yang memberikan rasa yang kuat dan manis. Di beberapa tempat, ia dimakan sebagai makanan sarapan pagi dan disajikan dengan keju krim atau lapisan gula.

 RESEPI CINNAMON ROLL


BAHAN-BAHAN
1 cawan susu segar
1/4 cawan majerin
4 cawan tepung
1 paket yis
1/4 cawan gula halus
Sedikit garam
1 biji telur

BAHAN FILLING
1 cawan gula perang
1 sb serbuk cinnamon
1/2 cawan majerin

PROSES PENYEDIAAN
susu dipanaskan sehingga timbul bubbles kemudian masukkan majerin dan ketepikan.

satukan tepung, yis, gula dan garam. Kacau rata dan letakka telur serta bancuhan susu td. (sekiranya adunan masih lembik .Tambahkan tepung sehingga aduanan mjd doh )

Tutup doh td dgn kain lembab selama 10 mnt.

sementara itu, satukan gula perang , serbuk cinnamon dan majerin.

uli doh td mjd bentuk 4 segi . . Kemudian sapukan filling ke atasnya.

gulung dan potong mgikut ukuran yg sama.

susun ddlm loyang yg tlh disapu majerin. Tggu sehingga doh kembang lbh kurang 1 jam..

bakar didlm oven pd suhu 180c selama 20 mnt . .

masa dihidang .. bolehlah letak susu pekat yg ditambah air sedikit sebagai penambah perasa

No comments:

Post a Comment