Cinnamon Roll atau dikenali juga
Kayu adalah roti manis yang lazim dibat dan berasal dari Eropah Utara dan
Amerika Utara. Di Denmark, ia adalah bentuk paling biasa wienerbrød ('Vienna
Bread') dan dikenali sebagai Kanelsnegl; 'cawan kayu manis'. Di Amerika Utara,
penggunaannya adalah sebagai sarapan pagi atau pencuci mulut. Bahan utamanya
adalah tepung, kayu manis, gula, dan mentega, yang memberikan rasa yang kuat
dan manis. Di beberapa tempat, ia dimakan sebagai makanan sarapan pagi dan
disajikan dengan keju krim atau lapisan gula.
BAHAN-BAHAN
1 cawan susu segar
1/4 cawan majerin
4 cawan tepung
1 paket yis
1/4 cawan gula halus
Sedikit garam
1 biji telur
BAHAN FILLING
1 cawan gula perang
1 sb serbuk cinnamon
1/2 cawan majerin
PROSES PENYEDIAAN
susu dipanaskan sehingga timbul
bubbles kemudian masukkan majerin dan ketepikan.
satukan tepung, yis, gula dan
garam. Kacau rata dan letakka telur serta bancuhan susu td. (sekiranya adunan
masih lembik .Tambahkan tepung sehingga aduanan mjd doh )
Tutup doh td dgn kain lembab
selama 10 mnt.
sementara itu, satukan gula perang
, serbuk cinnamon dan majerin.
uli doh td mjd bentuk 4 segi . .
Kemudian sapukan filling ke atasnya.
gulung dan potong mgikut ukuran
yg sama.
susun ddlm loyang yg tlh disapu
majerin. Tggu sehingga doh kembang lbh kurang 1 jam..
bakar didlm oven pd suhu 180c
selama 20 mnt . .
masa dihidang .. bolehlah letak
susu pekat yg ditambah air sedikit sebagai penambah perasa
No comments:
Post a Comment