Serunding merupakan sejenis
masakan yang dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering, dan kadangkala
berminyak (terutama serunding daging) agar tahan lama. Ia dimasak dan dikacau
tanpa henti hingga betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan
lama. Antara serunding yang biasa adalah Serunding Daging, Ayam, Ikan, Udang
dan Ikan Bilis. Ia adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari
Raya Haji. Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak
daging qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh dimakan dengan nasi himpit,
ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang dll.
Serunding berasal dari Negeri
Kelantan Darulnaim dan banyak diusahakan secara tradisional di Kampung Laut,
Jajahan Tumpat, Kelantan. Kini Kampung Laut menjadi pusat pembuatan serunding
yang terbesar di Malaysia.
BAHAN BAHAN
- 1kg halia dibersihkan dan di parut kasar
- 300g ikan bilis
- Serbuk lada hitam
- Garam
- Minyak secukupnya
CARA PENYEDIAAN
- Goreng halia hingga rangup dan ketepikan.
- Goreng pula ikan bilis hingga rangup dan ketepikan.
- Toskan minyak nya dan biarkan kedua2 nya sejuk.
- Satukan kesemuanya dan gaul rata.
- Siap dan simpan dlm botol kedap udara
No comments:
Post a Comment