Sup yang dibuat dengan krim dan
cendawan adalah jauh lebih tua daripada jenis yang bertin. Sos krim Itali
(Salsa colla) dan Perancis (Becamel) purba, dan sup berdasarkan kedua-duanya
telah dibuat selama beratus-ratus tahun. Di Amerika, Syarikat Sup Campbell
mulai menghasilkan terkenal "Krim sup cendawan" pada tahun 1934,
tahun yang sama yang ia memperkenalkan "Ayam dengan Mi"
Krim dalam tin dengan sup
cendawan telah digambarkan sebagai "becamel Amerika". Di Minnesota,
bahan sering dipanggil "pengikat Lutheran," merujuk kepada sifat
memekatnya[2] dan terkenal dalam resepi hotdish, terutama dalam buku masakan
gereja Lutheran.
MUSHROOM SOUP
BAHAN-BAHAN
4 ulas bawang putih(cincang)
4-5 sudu tepung gandum
4-5 sudu mnyak (cukup utk gandum)
mushroom (potong dadu/halus)
1 Kiub ayam
Garam
Lada hitam
Origano (if any)
1 jag air panas (ikut kepekatan)
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan mnyak
Masukkan bwg putih (naik bau) Tutup
api
Masukkan tepung gandum kacau
smpai ngam2 dgn mnyak n kekuningan
Masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau sampai tidak berketul dan
hidupkan api
Air ikut kepekatan kite nk, cair
atau pekat . Then masukkan kiub
ayam,garam,cendawan,lda hitam dan origano..
Kacau smpai mendidih. Dah siapJemur ditempat yang panas
sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik sentiasa supaya ia
kering sekata.
No comments:
Post a Comment