Puding
adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau
hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis
boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej
kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad
pertengahan Eropah.
RESEPI PUDING SUSU MOZAIK
BAHAN
BAHAN PUDING
20gm agar agar serbuk
tanpa warna (jenama swallow)
1000ml air masak
200gm gula pasir
Beberapa pewarna
pilihan
PROSES
PENYEDIAAN
campurkan air masak,
gula pasir dan serbuk agar agar ke dalam satu periuk. Gaul rata.
Nyalakan api dapor
dan masak campuran bahan bahan hingga sebati dan mendidih sedikit.Terus
mengacau larutan puding semasa proses memasak
Bila mendidih,
padamkan api dapor. sukat larutan dan warnakan. Masuk ke dalam bekas bekas
berasingan bagi setiap warna yang berbeza.
Apabila puding
berwarna mengeras, potong kiub yang kecil2. Masukkan puding berwarna yang telah
dipotong kiub ke dalam bekas masing masing. Jangan campurkan dulu. Ketepikan.
**********************
BAHAN
PUDING SUSU
20gm agar agar serbuk
tanpa warna (jenama swallow)
200gm gula pasir
400ml air masak
400ml susu isian
sejat/susu cair
PROSES
PENYEDIAN
Apabila puding
berwarna siap dipotong potong kiub, bolehlah kita sediakan puding susu pula.
Campurkan semua bahan
bahan puding susu ke dalam periuk. Masak hingga mendidih sedikit. padamkan api
dapur.
**********************
PENYEDIAAN
PUDING SUSU MOZAIK
Basahkan acuan/loyang
pilihan dengan isipadu 2000ml.
Sekiranya terdapat
air yang terhasil dari puding berwarna, tapis dan buang dulu airnya.
Masukkan puding
berwarna ke dalam acuan dan masukkan acuan tersebut ke dalam freezer selama 3
minit.
Selepas 3 minit,
keluarkan acuan dari freezer dan sendukkan larutan puding susu perlahan lahan
ke dalam acuan.
Apabila larutan
puding susu siap di isi ke dalam acuan, gunakan sudu dan kacau dengan perlahan
untuk puding berwarna bercampur campur.
Keraskan Puding Susu
Mozaik sebelum dikeluarkan dari acuan. Potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment