Kek
moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur
dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan
cecair dan agen penaik (seperti yis atau
serbuk penaik).
Bahan
perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa, atau
pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek
sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim
pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan,
tepi berhias atau halwa buah-buahan.
RESEPI KEK LAPIS DUA RASA
BAHAGIAN
A
200g horlicks
200g
milo
1
1/2 gelas tepung naik sendiri
1-1/2
gelas tepung biskut marie
1tin
rendah sri kaya
BAHAGIAN
B
15biji
telur
1sudu
makan ovallete
1gelas
gula halus
Pukul
bahagian B sampai kembang. Ketepikan
BAHAGIAN
C
450g
mentega
1-tin
rendah susu pekat manis
Pukul
bahagian C sampai kembang dan putih
PROSES
PENYEDIAAN.
Satukan
bahagian B dan C. Pukul sampai sebati. Baru masukan sri kaya dan ,tepung biskut
marie. Pukul sebati.
Kemudian
masukan tepung naik sendiri. Gaul sampai sebati guna senduk sahaja.
Bahagikan
kepada dua bahagian
Bahagian
1 untuk milo
Bahagian
2 untuk horlicks
Kukus
berlapis lapis mengikut banyak mana bahagian yang disuka.
No comments:
Post a Comment