Mihun (atau mi siam di Selatan
Malaysia) merupakan nama salah satu jenis makanan dari China, bentuknya seperti
mi namun lebih tipis. Dalam bahasa Inggeris disebut rice vermicelli atau rice
noodles atau rice sticks. Sebutan asal mihun ialah "bihun", yang
berasal dari bahasa Cina, iaitu "bi" iaitu berasdan "hun"
iaitu tepung. Bahan mihun sendiri dibuat daripada tepung beras. Makanan
tersebut sangat terkenal dari negara Chinadan Asia Selatan, seperti India.
RESEPI BIHUN HAILAM
BAHAN BAHAN
1/2 bungkus bihun
Minyak
1/2 biji bwg besar
(dadu)
5
ulas bwg putih (ketuk)
1
cawan isi ayam (dipotong dadu)
1/2
cawan mushroom segar
5
gelas air
carrot
Bunga
kobis
Udang
Sawi
5
sudu sos tiram
3
sudu besar sos cili
1/2
cawan kicap
3
sudu besar tepung jagung (dubancuh dgn sedikit air)
Garam
Hirisan
cili merah
Limau
CARA PENYEDIAAN
Celur
bihun hingga lembut. Toskn dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bwg besar dan
bwg putih hingga garing.
Masukkn
ayam, tumis lagi hingga ayam separa masak. Masukkn air, sos tiram, sos cili,
kicap dan lobak. Kacau rata dan biarkn hingga mendidih.
Masukkan
bunga kobis dan udang. Masakkn hingga kuah mendidih sepenuhnya. Masukkn
bancuhan tepung jagung. Kacau sebati hingga kuah pekat.
Akhir
sekali masukkn garam dan sawi. Tutup api.
No comments:
Post a Comment