Barbeku
atau BBQ merujuk kepada kaedah dan juga alat untuk memasak daging dengan
mempergunakan haba dan asap daripada kayu bakar atau arang bara ataupun
daripada gril gas propana. Daging barbeku boleh disediakan dengan membubuh
cairan perap, rempah sapu, atau sos simbahan
CARA PERAP DAGING KAMBING
BAHAN-BAHAN:
Daging kambing 1/2 kg
4 ulas bawang putih
ditumbuk
1sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
1 sudu besar
madu(terpulang nak letak banyak mana)
Sedikit garam
Sedikit gula melaka
Perap dalam 3 jam
atau lebih dan bakar
Cara perap daging
lembu
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging lembu*
4 ulas bawang putih*
2 batang serai*
1sudu besar lada
hitam (saya guna yang dah kisar kasar)
2sudu bsar
madu(terpulang nak letak banyak mana)
1½ sudu besar sos
tiram
3 sudu besar kicap
Sedikit
garam(agak-agak sebab sos tiram dan kicap dah rasa masin)
Sedikit gula melaka
Kisar yang brtanda*
campur semua bahan dan gaul..perap selama 3 jam atau lebih..
daging tu cucuk-cucuk
dengan garpu dulu bagi mudah serap bahan perapan dan daging pun insyaallah
lembut
masa nak bakar letak sedikit
minyak masak atau letak marjerin masa tengah bakar unutk lebih lembut dan juicy
No comments:
Post a Comment