Monday, October 15, 2018

CARA PERAP DAGING KAMBING

Barbeku atau BBQ merujuk kepada kaedah dan juga alat untuk memasak daging dengan mempergunakan haba dan asap daripada kayu bakar atau arang bara ataupun daripada gril gas propana. Daging barbeku boleh disediakan dengan membubuh cairan perap, rempah sapu, atau sos simbahan


CARA PERAP DAGING KAMBING
BAHAN-BAHAN:

Daging kambing 1/2 kg
4 ulas bawang putih ditumbuk
1sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
1 sudu besar madu(terpulang nak letak banyak mana)
Sedikit garam
Sedikit gula melaka

Perap dalam 3 jam atau lebih dan bakar

Cara perap daging lembu

BAHAN-BAHAN:
1 kg daging lembu*
4 ulas bawang putih*
2 batang serai*
1sudu besar lada hitam (saya guna yang dah kisar kasar)
2sudu bsar madu(terpulang nak letak banyak mana)
1½ sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
Sedikit garam(agak-agak sebab sos tiram dan kicap dah rasa masin)
Sedikit gula melaka

Kisar yang brtanda* campur semua bahan dan gaul..perap selama 3 jam atau lebih..

daging tu cucuk-cucuk dengan garpu dulu bagi mudah serap bahan perapan dan daging pun insyaallah lembut

masa nak bakar letak sedikit minyak masak atau letak marjerin masa tengah bakar unutk lebih lembut dan juicy


No comments:

Post a Comment