Tuesday, October 16, 2018

RESEPI APAM LABU

Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama. Kuih apam ini boleh dihidangkan dengan pelbagai cara, sama ada dengan parutan kelapa yang agak muda (“nyiur kulit hidup”) iaitu kelapa yang masih belum cukup tua atau dengan kuah berempah (Terengganu).

RESEPI APAM LABU 

BAHAN BAHAN
1 cawan labu rebus
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung tepung gandum
1 cawan tepung beras
400 ml santan
1st baking powder
1 st yis

CARA CARA
Blender semua bahan sampai hancur. Lalu perap dlm 1-2 jam.

Sapu acuan apam lalu kukus 15-20 minit.

Siap. Nak makan dengan kelapa lagi sedap.

No comments:

Post a Comment