Monday, October 15, 2018

RESEPI GULAI KUNYIT IKAN TENGGIRI KELANTAN

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan. Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau. Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.


RESEPI GULAI KUNYIT IKAN TENGGIRI KELANTAN

BAHAN-BAHAN :
4-5 ketul ikan tenggiri (saya rendam 1/2 jam dulu dalam air garam (1-2tbs) & asam gelugor/keping sbb ikan ni tk boleh rebus mcm ikan tongkol/ayo, hancur la) baru boleh masak
1 biji bawang merah sederhana besar
1 biji bwg putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit
1pkt santan pekat (2biji)
6-7biji cili kering (rendam sekejap dlm air panas)
(bwg2, kunyit, lengkuas, cili kering perlu di blend)
1-2 asam keping yg kita guna rendam ikan boleh guna masuk dlm gulai
2 biji lada hijau/solok klate (klu ada)
3-4 biji baby timun batang (dibelah)
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARANYA:
Masukan bahan yg diblend tadi kedalam periuk bersama santan pekat dan secawan air bersama asam keping. Sentiasa kacau, biar bahan blend sebati dgn santan. Selepas itu kita masukkan ikan bersama garam dan gula.

Perlu kacau lagi perlahan-lahan diatas api yg sederhana sampai mendidih baru dimasukkan lada solok dan baby timun batang. Kecilkan api dan biarlah gulai itu mendidih dengan api perlahan lbh krg 10 minit baru boleh tutup api. Dah siap utk dihidangkan..selamat menjamu selera.


No comments:

Post a Comment