Sandwic atau roti lapis
ialah makanan berupa dua potong roti yang menyepit daging, sayuran, keju atau
perasa makanan atau sos sehingga rasanya menjadi lebih enak. Pelbagai jenis
roti baoleh digunakan untuk membuat sandwic dan bergantung pada isinya.
Permukaan roti biasanya disapu sedikit mayonis, mentega, marjerin atau minyak zaitun
yang berfungsi sebagai pelekat dan penambah bau. Sandwic juga dikenali sebagai
roti lapis di Indonesia. Di negara bukan makanan
asasinya nasi, sandwic biasanya dibawa ke sekolah atau ke pejabat di dalam
kotak yang disebut lunchbox atau di dalam beg kertas berwarna coklat yang
disebut brown bag (sandwich bag) untuk dinikmati sebagai makan tengah hari.
RESEPI SANDWICH
SARDIN
BAHAN BAHAN
Roti sandwich
secukupnya
1 tin sardin
mayonise secukupnya
garam kalau perlu
sedikit perahan jus
limau
butter untuk sapuan
kepingan chesse
tomato di potong
nipis dan salad
1. Campurkan sardin
dengan garam, jus limau dan mayonise.
2. Sapu roti dengan
butter. letakan sardin, tomato dan salad.
No comments:
Post a Comment