Tempoyak dibuat
daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan
ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di
dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu
sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti
gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di
negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan
patin masak tempoyak sangat terkenal.
RESEPI PETAI TUMIS SAMBAL TEMPOYAK
BAHAN-BAHAN:
Petai 4 papan
20 tangkai cilipadi
3 ulas bawang merah
- tumbuk semua bahan
Letak 1/2 genggam
ikan bilis yang dah dibersihkan. tumis bagi naik minyak
masukkan 2sb tempoyak mentah, 2sb
gula dan air dr dalam lesung tu sikitt je.
letak garam dand sedikit serbuk
perasa Ok dah nak masak masuk petai,siap
No comments:
Post a Comment