Lempeng atau penkek (Bahasa
Inggeris: pancake) adalah makanan jenis kek yang dimasak menggunakan bater sebagai bahan utama di atas permukaan rata
yang panas seperti kuali yang disapu lemak seperti minyak dalam mentega. Bater
biasanya dibuat daripada sejenis tepung, misalnya tepung gandum atau tepung
beras, yang dibancuh bersama air dan sedikit garam. Kadangkalanya telur juga
dimasukkan untuk mendapatkan tekstur adunan lempeng yang lebih bagus. Bater
lempeng boleh dibuat menggunakan tangan ataupun pengisar.
Lempeng bukan sejenis roti
atau roti leper, kerana roti memerlukan adunan tepung menjadi doh. Adunan
lempeng selalu dimasak diatas kuali leper.
RESEPI KUIH LEMPENG
BAHAN BAHAN
2 cawan tepung gandum
1/2 biji kelapa muda
parut putih
2 cawan air biasa
(agak2 kurang boleh tambah air)
Sedikit garam
CARA-CARA:
Tepung gandum, air & garam
masukkan dalam blender...kisar sampai tepung tak berketul. Adunan mmg cair.
Bila dah agak kekuningan kira dah
masak lah tu. Siap utk dimakan dgn kari ikan atau sardin cili api...sedap.
No comments:
Post a Comment