Rempah ialah bahan perisa makanan yang terdiri daripada kulit kayu
manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dan lain-lain. Ia kadangkala juga
digunakan sebagai bahan pengawet yang dapat membunuh atau menyekat pertumbuhan
bakteria.Kebanyakan bahan ini juga digunakan untuk tujuan lain seperti
perubatan, ritual agama, kosmetik, pewangi atau dimakan sebagai sayuran.
BAHAN-BAHAN:
Bancuhkan dgn sedikit air
panas utk dijadikan pes:
- 1 sudu besar rempah kari
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
- 2 tangkai daun kari
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar kicap
- 1 bj bawang besar ~ hiris bulat
- 1 bj cili merah ~ hiris serong * kalau nak lebih pedas boleh guna cili api
- sedikit garam, gula - jika suka
- air
- minyak
CARA MEMBUATNYA :
- Masukkan hati ayam, air dan sedikit garam ke dalam periuk dan rebus sekejap. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bahan2 yg dijadikan pes. Goreng hingga pecah minyak. Jika terlalu pekat masukkan sedikit air (boleh guna air rebusan hati ayam)
- Masukkan daun kari dan serbuk lada hitam. Kemudian masukkan masukkan sos tomato, kicap dan sedikit gula (rasa dulu sebelum masukkan garam sebab dah masukkan garam masa proses merebus hati ayam)
- Goreng sekejap dan masukkan lebihan air rebusan hati ayam td. Masak hingga sedikit pekat dan masukkan hati ayam dan goreng sekejap.
- Masukkan cili merah yg dipotong. Gaul sebati dan bolehlah dihidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment