Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan
lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan
santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan. Gulai
berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya
di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang
Minangkabau. Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya
menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti
kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam
masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan
gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI
GULAI LEMAK SIAM
BAHAN-BAHAN:
500 gram ikan - tenggiri/merah
3 cawan santan
5 helai daun limau purut
3 tangkai cili hijau dibelah dua
1-2 cawan kacang panjang yang telah dipotong
Belimbing buluh
Daun ketumbar
Garam
Minyak
UNTUK DIKISAR HALUS:
10 tangkai cili kering
10 biji cili api
1/2 sudu besar lada hitam
5 batang serai
2 cm lengkuas
5 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA:
Panaskan minyak. Tumis bahan yang telah dikisar
sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan, ikan, daun limau purut dan biarkan
mendidih. Masukkan sedikit garam, kacau.
Masukkan belimbing buluh, kacang hijau dan cili hijau. Seimbangkan
rasa masin masamnya.
Setelah kacang hijau empuk, tutup api.
Taburkan daun ketumbar di atasnya.
No comments:
Post a Comment