Sunday, October 14, 2018

RESEPI GULAI LEMAK SIAM

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan. Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau. Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.


RESEPI GULAI LEMAK SIAM
BAHAN-BAHAN:

500 gram ikan - tenggiri/merah
3 cawan santan
5 helai daun limau purut
3 tangkai cili hijau dibelah dua
1-2 cawan kacang panjang yang telah dipotong
Belimbing buluh
Daun ketumbar
Garam
Minyak

UNTUK DIKISAR HALUS:
10 tangkai cili kering
10 biji cili api
1/2 sudu besar lada hitam
5 batang serai
2 cm lengkuas
5 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA:
Panaskan minyak. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan, ikan, daun limau purut dan biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam, kacau.

Masukkan belimbing buluh, kacang hijau dan cili hijau. Seimbangkan rasa masin masamnya.

Setelah kacang hijau empuk, tutup api.

Taburkan daun ketumbar di atasnya.

No comments:

Post a Comment