Sunday, October 14, 2018

RESEPI KUEY TEOW TOMYAM

Walaupun shahe fen dan he fen adalah transliterasi berdasarkan Mandarin, terdapat banyak transliterasi lain berdasarkan Kantonis,termasuk ho fenhofenho-fenho funho-funhofoen (transliterasi Belanda di Suriname), hor funhor fensar hor fun, dan lain-lain. Di samping itu, shahe fen sering bersinonim dipanggil kway teow (粿條), harfiah "jalur kek beras", transliterasi berdasarkan Cina Min NanPOJ: kóe-tiâu) atau guotiao(pinyin: guǒtiáo; transliterasi yang sepadan bagi Mandarin), seperti dalam nama hidangan yang dipanggil char kway teow. Walau bagaimanapun, shahe fen dan kway teow adalah dengan tegas dan secara teknikal tidak sama (yang terkemudian pada asasnya kek beras dihiris kepada jaluran) dan orang Min Nan secara umum masih sedar membuat perbezaan antara shahe fen dan kway teow dalam ucapan mereka. Kek atau jalur beras asal yang adalah sangat liat teksturnya (walaupun selepas memasak), menjadikannya tidak popular dengan pengguna moden

RESEPI KUEY TEOW TOMYAM 
 BAHAN-BAHAN:

kuey teow secukupnya
100g daging ayam boneless- dipotong kecil
10 ekor udang
3 ulas bawang putih- ditumbuk
1/4 biji bawang besar - dihiris
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar stok udang - air rebusan daripada kepala udang
3 cawan air
2 sudu tepung jagung - dibancuh sedikit air
minyak masak
gula dan garam secukup rasa

SAYURAN
4 batang jagung muda - tak letak
1/2 biji lobak merah - dihiris
5 biji cendawan butang - x letak
1 cawan taugeh
4 cili padi - diketuk (lau nak pedas) saya x letak
hirisan daun bawang
2 biji tomato

CARA CARA
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan besar. Tumis sehingga layu.

Masukkan daging ayam. Goreng sehingga hampir masak.

Masukkan air, stok udang, sos tiram dan kicap. Gaul sehingga sebati. Kemudian, masukkan udang. Biarkan sehingga mendidih.

Masukkan bancuhan tepung dan kacau sekata. masukkan semua sayuran kecuali tomato (aku terletak sekali tomato. Jadi, kuah tu agak masam sikit).

Jika kuah kurang rasa, masukkan garam dan gula secukupnya. Pastikan rasa dahulu sebab mane lah tahu kuahnye dah sempurna masin sebab kita guna sos tiram.

Celurkan kuey teow didalam air panas dan toskan. Boleh dihidang bersama2 kuahnya tadi, tomato dan daun bawang.
Dah siap!

No comments:

Post a Comment