Monday, October 15, 2018

RESEPI GULAI ASAM REBUS IKAN KERAPU

Ikan Kerapu Bara atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis ikan air masin. Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang, kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga sepanjang 58 cm. Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial


RESEPI GULAI ASAM REBUS IKAN KERAPU
 BAHAN-BAHAN :
5-6 btg cili merah
2-3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1inci kunyit hidup
Secukup lada hitam biji
Kesemua bahan2 di kisar halus

Beberape ekor ikan kerapu ( ikan lain pun boleh) cuci bersih
Daun kesum
Secukup air asam
Garam secukup rasa
1 kiub ikan jika suka

NAK TAMBAH NENAS ATAU SAYUR KACANG PANJANG ATAU BENDIR PUN BOLEH ...

PROSES PENYEDIAAN
Didlm periuk masukkan bahan2 kisar serta secukup air asam biar mendidih , setelah itu masukkan ikan , daun kesum, sayur serta 

No comments:

Post a Comment