Ikan
Kerapu Bara atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis
ikan air masin. Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di
bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang,
kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga
sepanjang 58 cm. Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air
tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.Ia
merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai
makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh
tangkapan melampau oleh nelayan komersial
RESEPI GULAI ASAM REBUS IKAN KERAPU
5-6 btg cili merah
2-3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1inci kunyit hidup
Secukup lada hitam
biji
Kesemua bahan2 di
kisar halus
Beberape ekor ikan
kerapu ( ikan lain pun boleh) cuci bersih
Daun kesum
Secukup air asam
Garam secukup rasa
1 kiub ikan jika suka
NAK TAMBAH NENAS ATAU
SAYUR KACANG PANJANG ATAU BENDIR PUN BOLEH ...
PROSES PENYEDIAAN
Didlm periuk masukkan bahan2 kisar serta secukup
air asam biar mendidih , setelah itu masukkan ikan , daun kesum, sayur serta
No comments:
Post a Comment