Tuesday, October 16, 2018

RESEPI KEK LAPIS MASAM MANIS

Kek merupakan bentuk roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.


RESEPI KEK LAPIS MASAM MANIS
BAHAN BAHAN
5 bj telur gred A
2 1/2 cwn tepung biskut marie(biskit marie tu kisar halus(
Stgh tin kecil susu pekat manis
1 1/4 cwn gula halus
250gm butter atau margarine
1 sudu besar ovalett
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
Buah hawflakes(masam manis)
Pewarna hijau dan kuning(apa2 kaler pun boleh)

PROSES PENYEDIAAN
Pukul butter dan gula smpai kembang dan ringan.masuk telur satu persatu.masuk ovalett,susu dan esen vanilla.

Ayak tepung biskut marie bsama baking powder.lps tu masuk skali dlm adunan butter tdi.gaul sebati.

Bahagi kpd 2 bahagian.bubuh pewarna utk setiap bhgn.sediakan pengukus.panaskan air kukusan tlebih dahulu.

Ambil dlm 7 sudu mkn adunan bubuh dlm loyang.susun buah hawflakes.lps tu kukus.ambik masa dlm 10 minit lps tu keluarka lapis pula kaler lain.ulang proses lapisan smpai habis.
10 minit setiap lapisan
20 minit utk lapisan terakhir.

Potong kek bila ke dh betul2 sejuk.klu x nnti kek bersepai isinya.x cantik


  :

No comments:

Post a Comment