Monday, October 15, 2018

RESEPI KERAPU GORENG 3 RASA

Ikan Kerapu Bara atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis ikan air masin. Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang, kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga sepanjang 58 cm. Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial


RESEPI KERAPU GORENG 3 RASA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor Ikan Kerapu - dilumur garam dan kunyit.

(Tips : Kalau ikan Fresh,kukus pun sedap, kalau ikan da lama dalam peti sejuk ,goreng baru sedap)

BAHAN KUAH:
Bahan cincang halus :
8 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 incin halia
2 biji lada merah

Bahan sos :
2 sudu besar cili kering
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap masin
4 sudu makan sos cili

Bahan potong dadu :
1 biji tomato
1 tin nenas ayam brand-nak letak sikit pun boleh, xnak letak pun boleh.

CARA-CARA :
Goreng ikan kerapu , jangan terlalu garing.Kemudian toskan,letak dalam bekas yang sesuai.

Dalam kuali lain, tumis bahan yang dicincang halus sehingga naik bau, masukkan cili kering.Tumis sehingga naik minyak.

Kemudian,masukkan bahan sos yang telah disatukan ke dalam mangkuk tadi.

Biarkan seketika,kemudian masukkan tomato dan nenas.Jangan lupa rasa garamnya,letak sikit demi sikit sebab sos tiram da masin.

Setelah siap,curahkan sos keatas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup.

(Tips: da nak makan baru curah lagi baik supaya ikan tak lemau dan 

No comments:

Post a Comment