Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan
berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia,
Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa
dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada
beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari
kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad
ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat
jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana
BAHAN-BAHAN:- 1 kg ayam
- 1 biji perahan jus lemon
- 3 sudu serbuk kari daging (Saji gunakan Baba’s)
- 250ml pati santan
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak
BAHAN-BAHAN KISAR
- 15 biji cili merah
- 15 biji cili kering (direndam dahulu)
- 10 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2.5 inci kunyit hidup
CARA-CARA
- Perap separuh bahan kisar dengan ayam selama 3 jam. Selepas itu goreng separuh masak.
- Panaskan minyak. Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik bau dan garing.Kemudian masukkan serbuk kari dan gaul rata.
- Selepas itu, masukkan ayam dan pati santan. Biar sebati seketika. Dan baru masukkan air.Masak sehingga pekat.
- Selepas mendidih, tutup api. Barulah perasakan dengan garam secukup rasa dan jus perahan lemon.
No comments:
Post a Comment